ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: «Πράσινο φως» από την ΤτΕ για την απόκτηση της HSBC

Παγκρήτια Τράπεζα: «Πράσινο φως» από την ΤτΕ για την απόκτηση της HSBC
H Παγκρήτια αποκτά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ

Την κατ’ αρχή έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος έλαβε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Παγκρήτια Τράπεζα αναφορικά με την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα.

Πλέον, είναι ζήτημα ημερών μέχρι ο σχετικός φάκελος να κατατεθεί και επίσημα στην ΤτΕ, «σφραγίζοντας» έτσι το ντιλ μεταξύ της Παγκρήτιας Τράπεζας και της HSBC.

Οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία πριν από περίπου ένα μήνα και τότε η Παγκρήτια Τράπεζα είχε παρουσιάσει τη σχετική πρόταση, αναμένοντας την απαραίτητη έγκριση της ΤτΕ προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή.

Αρχικά η ΤτΕ φερόταν να είχε εκφράσει ενστάσεις, κυρίως αναφορικά με το ύψος του τιμήματος που θα έπρεπε να καταβάλει η HSBC, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά τα κεφάλαια της Παγκρήτιας από την απορρόφηση.
Όπως προκύπτει, οι εν λόγω αντιρρήσεις κάμφθηκαν και πλέον απομένουν μόνο τα τυπικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι το ντιλ Παγκρήτιας-HSBC περιλαμβάνει την απόκτηση του δικτύου των καταστημάτων, των δανείων και των καταθέσεων της δεύτερης από την πρώτη. Έτσι η Παγκρήτια αποκτά χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ, καθώς και αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Συνολικά, θα ενισχύσει το ενεργητικό της με επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ καθώς και καταθέσεις 1,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η αρχική συμφωνία προέβλεπε πως η HSBC θα καταβάλει 85 εκατ. ευρώ μέσω των οποίων θα καλυφθούν τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού της HSBC, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που θα αγοράσει η Παγκρήτια. Ταυτόχρονα, η Παγκρήτια ενισχύει το δίκτυο των καταστημάτων της με τα 15 υποκαταστήματα της HSBC ενώ η βρετανική τράπεζα θα επωμισθεί το κόστος αποχώρησης της διοικητικής ομάδας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Παγκρήτια, ενώ εκτός συμφωνίας μένουν τα ναυτιλιακά δάνεια, ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ.