ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Η αποτίμηση της επίσκεψης της Νούλαντ στην Αθήνα και την Άγκυρα

Η αποτίμηση της επίσκεψης της Νούλαντ στην Αθήνα και την Άγκυρα
Ο Νίκος Δένδιας με την Βικτόρια Νούλαντ.
INTIME

Η επίσημη επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ  στη χώρα μας ολοκληρώθηκε με ανάρτηση του πρωθυπουργού ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάς είναι εξαιρετικό. Όμως στην Αθήνα δεν πέρασε απαρατήρητη η ανακοίνωση του State Department που εξεδόθη μετά το τέλος της επίσκεψης της κ. Νούλαντ στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε και με τον πανίσχυρο εκπρόσωπο τηςτουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε μετά στη δημοσιότητα γίνεται αναφορά στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021 όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα.

«Η υφυπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022», καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο Ουκρανικό όπου οι δύο χώρες επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενώ προσθέτει με νόημα ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου».

Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια αφορούσε δύο ζητήματα σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών. Το πρώτο είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και το δεύτερο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Κρατάμε την εκτός προγράμματος συνάντηση της Αμερικανίδας αξιωματούχου με τον τους τρεις υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που παρέπεμπε στο σχήμα 3+1 βάσει του οποίου υπεγράφη η ενεργειακή συνεργασία και η ενίσχυση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med που είναι πλέον εκτός συζήτησης.

Κρατάμε επίσης τη συνάντηση της με τον Υπουργό Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Διότι ερώτημα είναι εάν οι Αμερικανοί πίεσαν για την παράδοση του συστήματος S-300 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα την παραλαβή Patriot. Η κ. Νούλαντ σήμερα θα βρίσκεται στην Κύπρο.