ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνική γραμμή άμυνας από τον Μητσοτάκη η προσωρινή επιστροφή στον λιγνίτη

Εθνική γραμμή άμυνας από τον Μητσοτάκη η προσωρινή επιστροφή στον λιγνίτη
Η επιλογή επιστροφής στο λιγνίτη γίνεται όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εθνικών γραμμών άμυνας της χώρας

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πενταετή αύξηση 50% στην παραγωγή λιγνίτη αποτελεί μια επιπλέον κίνηση στη συνολική οχύρωση της χώρας σε περίπτωση που κλείσουν οι ροές από τη Ρωσία, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η πλεονάζουσα λιγνιτική ενέργεια θα είναι σε θέση να καλύψει το τεράστιο κενό που θα προκληθεί στην αγορά – Τί σημαίνει πρακτικά η απόφαση του πρωθυπουργού;

Ο πρωθυπουργός από τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη σημείωσε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τροποποιήσει την ενεργειακή τους πολιτική προκειμένου να βρουν ενδιάμεσες πηγές ενέργειας. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο λιγνίτης είναι ακριβός και ρυπογόνος. Υπό κανονικές συνθήκες πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο. «Πάντα ακριβότερος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λόγω των πολύ υψηλών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Και έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά -το τονίζω- προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Διευκρίνισε ότι η παραγωγή από λιγνίτη είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική στρατηγική για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι αυτή η προσαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δεν μειώνει σε καμία περίπτωση όλες τις δράσεις του προγράμματος για τη δίκαιη μετάβαση που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Διότι αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή, είναι μία επιλογή αδιαπραγμάτευτη», αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Η επιλογή επιστροφής στο λιγνίτη γίνεται όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εθνικών γραμμών άμυνας της χώρας: «Έχουμε χαράξει τις δικές μας εθνικές γραμμές άμυνας. Γνωρίζετε ότι κάθε μήνα επιδοτούμε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θα εξακολουθούμε να το κάνουμε για να μειώσουμε, όσο είναι δυνατόν και όσο μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τη σημαντική αυτή επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μας. Ταυτόχρονα, βέβαια, φροντίζουμε και για την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Ανοιγόμαστε σε άλλες πηγές υγροποιημένου αερίου, μελετάμε και είμαστε έτοιμοι -εφόσον χρειαστεί- να προσθέσουμε μία νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα», πρόσθεσε.

Το παραπάνω σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει μελετηθεί αρκετά και σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η ΔΕΗ να επιταχύνει μια σειρά από έργα, ικανά να βελτιώσουν τις επιδόσεις των ορυχείων και να αυξήσουν την συγκέντρωση του λιγνίτη. Στην πράξη το πλάνο εξόρυξης της ΔΕΗ σημαίνει ότι θα αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα στα δύο βασικά ορυχεία της επιχείρηση, δηλαδή αυτό του Νοτίου Πεδίου και της Μαυροπηγής.

Αμφότερα λειτουργούν κανονικά, έχοντας αρχίσει ήδη να δίνουν καύσιμο στην αυλή της Πτολεμαΐδας 5. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή και οι επτά μονάδες της ΔΕΗ απαιτηθεί να λειτουργήσουν στο φουλ, και πάλι θα πρόκειται για μια καθαρά προσωρινή λύση αφού οι ποσότητες δεν επαρκούν για να καλύψουν το όποιο κενό προκύψει από το ρωσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη: Μισή τιμή από το αέριο – Μόνη λύση οι ΑΠΕ