Το έγκλημα που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη: Η ανήλικη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το έγκλημα που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη: Η ανήλικη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια

Ήταν 1η Δεκεμβρίου 1968 όταν ένα μωράκι με ζωή λίγων λεπτών, βρήκε φρικτό θάνατο από τα χέρια της ίδιας της μητέρας του, που το έφερε στον κόσμο. Βρέθηκε μέσα σε σωρό σκουπιδιών, σε ένα δέμα με νάιλον περιτύλιγμα.

Το αποτρόπαιο έγκλημα αποκαλύφθηκε τυχαία από έναν ρακοσυλλέκτη της περιοχής, ο οποίος διέκρινε ανάμεσα σε ένα σωρό σκουπιδιών, ένα δέμα με νάιλον περιτύλιγμα, μέσα στο οποίο όταν το άνοιξε βρήκε έντρομος το πτώμα ενός νεογέννητου κοριτσιού.

Ο άνδρας ειδοποίησε την αστυνομία και εξήγησε αναζητώντας πράγματα μέσα στα σκουπίδια ανακάλυψε το κλειστό πακέτο. Αυτό κίνησε αμέσως την περιέργειά του και το άνοιξε ευθύς αμέσως για να αντικρίσει το νεκρό μωρό. Η αστυνομία δεν άργησε να φτάσει στο πρόσωπο που ευθυνόταν για το αποτρόπαιο έγκλημα. Ήταν μια 16χρονη κοπέλα που εργαζόταν στο σπίτι φιλικής της οικογένειας.

Η υπόθεση παρουσίαζε από την αρχή πολλά σκοτεινά σημεία και αυτό γιατί η ανήλικη μητέρα του βρέφους έδινε αντικρουόμενες καταθέσεις τις πρώτες ώρες μετά την σύλληψη της. «Είμαι πολύ ταραγμένη. Δε θυμάμαι τίποτα. Του έκλεισα με την παλάμη μου το στόμα για να μην κλάψει, αλλά αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε παύσει να ζει» είπε στους αστυνομικούς.

Κατά την προανάκριση, αστυνομικοί προσπάθησαν εξακριβώσουν ποιος ήταν ο πατέρας του δολοφονηθέντος βρέφος. Στο ερώτημα αυτό η γυναίκα προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το παιδί ήρθε στον κόσμο μετά από βιασμό. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μια μέρα ενώ βρισκόταν στο σπίτι του εξαδέρφου της, παντρεμένου και πατέρα δύο παιδιών, αυτός επωφελήθηκε της απουσίας της συζύγου του και των παιδιών του, την παρέσυρε στο υπόγειο της οικίας και την βίασε. Η εγκυμοσύνη της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, ήταν συνέπεια της κτηνώδους αυτής πράξης.

«Όταν κατάλαβα ότι είμαι έγκυος πήγα και τον βρήκα. Του το είπα αλλά εκείνος με ειρωνεύτηκε και μετά από αυτή τη συμπεριφορά εγώ αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την Αλεξανδρούπολη και να εγκατασταθώ σε ένα δωμάτιο στο σπίτι μιας φιλικής μου οικογένειας» ανέφερε η 16χρονη. Αυτή η κατάθεση της νεαρής γυναίκας εξαγρίωσε τον πατέρα της, ο οποίος μόλις έμαθε τα μαντάτα κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρώτου ξαδέρφου της κόρης του κατηγορώντας τον για βιασμό.

Στο μεταξύ όμως, η δεκαεξάχρονη που νοσηλευόταν στο δημόσιο μαιευτήριο, διέψευσε την αρχική της κατάθεση λέγοντας ότι ο ξάδελφος της δεν έχει σχέση με την υπόθεση και πως η ίδια επινόησε αυτό το σχέδιο προκειμένου αν γινόταν αντιληπτή εγκυμοσύνη της να καλύψει τον πραγματικό πατέρα του παιδιού της. Σύμφωνα με την νέα κατάθεση της πατέρας του παιδιού της ήταν ένας συμμαθητής της από την Αλεξανδρούπολη με τον οποίο διατηρούσε ερωτικές σχέσεις.

Τρεις ημέρες μετά τη νοσηλεία της, η ανήλικη παιδοκτόνος οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή για να απολογηθεί. Αφηγούμενη την ιστορία της, είπε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο γνώρισα από φίλες και συμμαθήτριες της που ήδη διατηρούσαν ερωτικούς δεσμούς, 19χρονο μαθητή, με τον οποίο δημιούργησε στενότερες σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν για περίπου δύο μήνες για να σταματήσουν οριστικά τον Φεβρουάριο του 1968, αφού για μία και μόνο φορά -όπως είπε χαρακτηριστικά- ολοκληρώθηκαν. «Μετά από αυτό που έγινε εγώ φοβήθηκα και διέκοψα κάθε επαφή μαζί του. Όμως λίγο καιρό αργότερα κατάλαβα ότι οι συνέπειες της πράξης μου ήταν πολύ χειρότερες από εκείνες που είχα φοβηθεί στην αρχή. Πήγα στο γιατρό και με διαβεβαίωσε ότι είμαι έγκυος και η μόνη μου σκέψη από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ήταν πώς να κρύψω την εγκυμοσύνη μου».

Όπως η ίδια περιέγραψε, εγκαταστάθηκε σε ένα φιλικό το σπίτι στην Θεσσαλονίκη και περίπου πριν από μία εβδομάδα έφερε μόνη και αβοήθητή στον κόσμο ένα κοριτσάκι, το οποίο στη συνέχεια βρήκε φρικτό θάνατο στα χέρια της. Η ανήλικη κοπέλα βέβαια επαναλάμβανε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το παιδί της. «Έβαλα το χέρι μου στο στόμα του για να μην ακουστεί το κλάμα του και σε λίγο δε ζούσε πια. Μετανοώ που άφησα να πεθάνει το παιδί μου» έλεγε συνεχώς. Όταν ρωτήθηκε γιατί κατηγόρησε τον εξαδέλφό της για την εγκυμοσύνη της, εκείνη απάντησε: «Νόμιζα πως δεν θα του επέβαλαν τιμωρία επειδή είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Μέσα στην ταραχή και στη ζάλη μου, δε σκέφτηκα πως μπορούσα να του κάνω κακό».

Μετά την απολογία της η 16χρονη αφέθηκε ελεύθερη λόγω ανηλικότητας και ο φάκελος της μεταφέρθηκε σε εισαγγελέα ανηλίκων.