ΕΛΛΑΔΑ

Δρομολογείται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Δρομολογείται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Τα κλειστά επαγγέλματα παίρνουν σειρά μετά τον πρώτο γύρο μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη...

Τα κλειστά επαγγέλματα παίρνουν σειρά μετά τον πρώτο γύρο μεταρρυθμίσεων.

Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προετοιμάζοντας το έδαφος και για νέα νομοσχέδια, τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους συντόμως, με περιεχόμενο ανάλογο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσεχώς και πάντως πριν από το τέλος του... τρέχοντος έτους -δηλαδή άμεσα- την άγουσα προς τη Βουλή θα πάρει και το νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Θα είναι μια ρύθμιση-πακέτο, που θα κλείνει άπαξ δια παντός το θέμα που πρωτοτέθηκε προς δημόσια συζήτηση κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του '80 κι έκτοτε έχει στοιχειώσει το δημόσιο διάλογο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να μπουν οριστικά οι τίτλοι τέλους. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τελική τους φάση βρίσκεται η επεξεργασία άλλων δύο, αναλόγου ύφους και περιεχομένου, νομοσχεδίων, αν και δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο τους.

Στην πραγματικότητα, όμως, μικρή σημασία έχει αυτό. Διότι, η τρόικα είναι αυτή, πλέον, που επιβάλλει το τέμπο, μετά την επικίνδυνη ραθυμία που παρατηρήθηκε από τον Σεπτέμβριο και μετά και έφτασε στο σημείο να απειλεί την χορήγηση της 4ης και κρισιμότερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Η εντολή που δόθηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, είναι σαφής: Προχωρήστε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, κάντε άμεσα τις αλλαγές που θα έπρεπε να είχατε κάνει το τελευταίο 6μηνο και δεν κάνατε. Γι' αυτό και στην κυβέρνηση τρέχουν σαν ...άλογα.

Και γι' αυτό ο πρωθυπουργός συγκάλεσε την Τρίτη ευρεία υπουργική σύσκεψη για το θέμα, πριν καλά-καλά φύγει από την Ελλάδα ο διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και γι' αυτό ο πρωθυπουργός και πάλι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο χθες, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν ήταν ακόμα στην Αθήνα.

Το μήνυμα που του έστειλαν και οι δύο ήταν σαφές: Time is over.

Πηγή: www.newscode.gr