ΕΛΛΑΔΑ

Ι. Κουκιάδης: ''Από τους "μικρούς" οι ανατροπές...

Ι. Κουκιάδης: ''Από τους "μικρούς" οι ανατροπές...
Ορισμένες από τις ανατροπές, που επιφέρει ο νέος νόμος για τα εργασιακά, δεν είναι ούτε απαραίτητες ούτε χρήσιμες....


Ορισμένες από τις ανατροπές, που επιφέρει ο νέος νόμος για τα εργασιακά, δεν είναι ούτε απαραίτητες ούτε χρήσιμες για την ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία στην αγορά εργασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr ο Ιωάννης Κουκιάδης καθηγητής Εργατικού δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κουκιάδης, αφού επισημαίνει, ότι πολλές νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν περάσει απαρατήρητες, εκτιμά, ότι τυχόν απόπειρα μείωσης των μισθών μέσω των νέων ειδικών συμβάσεων θα ξεκινήσει από τις μικρές επιχειρήσεις.
Για το λόγο αυτό, ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, υπογραμμίζει την ανάγκη σύμπνοιας κοινωνίας και συνδικάτων για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ιδιαιτέρως σημαντική, θεωρεί, την αύξηση του ορίου στους 36 μήνες από τους 18 για την μετατροπή της σύμβασης εργασίας σε αορίστου, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι πλέον οι επιχειρήσεις θα κάνουν τις δουλειές τους με ξένο προσωπικό.
Για τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης, που ένας εργαζόμενος απολύεται, ο κ. Κουκιάδης, σημειώνει, ότι πρόκειται για μέτρο, που δεν έχει να συνεισφέρει το παραμικρό στην ανταγωνιστικότητα και επεβλήθη από την τρόικα.
Όσον αφορά στη διαιτησία, σημειώνει, ότι διασώθηκε το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής αν και περιορίζεται σημαντικά. Σε πολλές επιχειρήσεις, προσθέτει, τα συνδικάτα είναι αδύνατα και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Καταλήγοντας ο κ. Κουκιάδης, υπερτονίζει, ότι οι σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις αυτές δεν είναι αναγκαίες, επιβαρύνουν το κοινωνικό κλίμα και δίνουν το δικαίωμα σε πολλούς να μιλούν για τη διάδοση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

Σ.Γιωτάκης

Ροή Ειδήσεων