ΕΛΛΑΔΑ

ΜRB για Newsbomb.gr: «Ναι» στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία λέει το 61,5% των πολιτών

ΜRB για Newsbomb.gr: «Ναι» στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία λέει το 61,5% των πολιτών
Oι πολίτες αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ειλικρινή πρόθεση να λύσει τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια

«Ναι» στη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέει η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MRB και αναγνωρίζει ειλικρινή πρόθεση στην κυβέρνηση να λύσει το θέμα της βίας και της ανομίας στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Μελετώντας προσεκτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει μια σημαντική βελτίωση και των δεικτών ασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες όχι μόνο στα ημιαστικά κέντρα αλλά και στις μεγαλουπόλεις.

Από την έρευνα της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr γίνεται σαφές ότι οι όροι τάξη και ασφάλεια αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τους πολίτες.

Όπως φαίνεται και από τους πίνακες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αισθάνεται ασφάλεια. Μάλλον ασφαλής και πολύ ασφαλής στο σύνολό του δηλώνει το 56% των πολιτών.

Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό 41,7% που συγκεκριμένα δηλώνει όχι και τόσο ασφαλής (29,4%) ή και καθόλου ασφαλής (12,3%). Μεγαλύτερη ασφάλεια δηλώνουν οι κάτοικοι των ημιαστικών περιοχών (63,3%), αλλά τα ποσοστά είναι ικανοποιητικά και στις αστικές περιοχές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Εκεί που τα ποσοστά είναι συντριπτικά υπέρ της πρόληψης της βίας είναι στους χώρους των πανεπιστημίων. Το 61,5% δηλώνει ότι συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με τη σύσταση ειδικής ομάδας προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σίγουρη διαφωνία εκφράζει μόνο το 21,8% και μάλλον διαφωνεί το 9,1%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ συμφωνούν με την πανεπιστημιακή αστυνομία σε ποσοστό 83%, όμως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται διχασμένοι. Το 48,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία σε αντίθεση με το 44,3% που διαφωνεί με τη σύσταση τέτοιων ομάδων.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση ειλικρινή πρόθεση να λύσει τα προβλήματα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια. Σε ποσοστό 51,3% οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν θετική πρόθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ . Αντίθετα ένα ποσοστό 38,2% επιμένει ότι η ΝΔ προχωρά στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας μόνο για λόγους ψηφοθηρικούς κινούμενη από κομματικό συμφέρον.

Με τα μέτρα της κυβέρνησης διαφωνούν σε ποσοστό 50,4% όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ενώ φαίνονται να συμφωνούν οι ηλικιακές ομάδες 65+ (67,2%) αλλά και οι 45-54 (52,55).