ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στην ΕΕ για την ευλογιά των πιθήκων - Στα σκαριά πρόγραμμα εμβολιασμού

Συναγερμός στην ΕΕ για την ευλογιά των πιθήκων - Στα σκαριά πρόγραμμα εμβολιασμού
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές
AP

Οργανώνεται η ΕΕ σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων - Οι Financial Times κάνουν λόγο γιά σύσταση εμβολισμών 

Να προετοιμάσουν στρατηγικές για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων συστήνει - σύμφωνα με τους Financial Times - η ΕΕ στα κράτη μέλη της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το δημοσίευμα των FT

Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Aνεμοβλογιά δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: «​Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella - chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. ​Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων. ​Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

Σκέψεις από τον ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και ενώ όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον καθημερινά σε όλες τις χώρες, το Βέλγιο, γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει καραντίνα 21 ημερών σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη νόσο. Σχέδιο, δε, το οποίο φέρεται να επεξεργάζονται πλέον και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές.

Στην Ελλάδα το πρώτο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε το Σάββατο. Πρόκειται για έναν Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη συνοδό του, ασυμπτωτική, εισήχθησαν στο Αττικό νοσοκομείο προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης.

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Ο 29χρονος μεταφέρθηκε με ειδική κάψουλα, όπως και η κοπέλα, κι ας μην παρουσίαζε συμπτώματα. Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Άγγλος ασθενής είναι ευδιάθετος και απύρετος σήμερα. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται πως θα γίνει ιχνηλάτηση για όσους είχαν στενή επαφή μαζί του, εντούτοις επισημαίνεται πως δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που διασπείρεται ο κοροαοϊός. Μετάδοση γίνεται από χοντρά σταγονίδια, με παρατεταμένη στενή επαφή, με υγρά από τις δερματικές βλάβες ή από μολυσμένα υλικά (σεντόνια). Σημειώνεται πως οι αρχές δηλώνουν σε εγρήγορση και όχι σε ανησυχία διότι ο στόχος είναι να αποτραπεί η διασπορά.

Σχέδιο του ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών

Η Ελλάδα φαίνεται να βαδίζει στα βήματα του Βελγίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορονοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».

«Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της ευλογιάς των πιθήκων» επισήμανε, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη», είπε.

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Τα νεότερα της υγείας του Άγγλου ασθενή

Ευλογιά των πιθήκων: Ανησυχία επιστημόνων για την εύκολη διάδοση και έξαρσή της

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε έως τώρα - Πώς μεταδίδεται, πώς θα προφυλαχτούμε

Ευλογιά των πιθήκων: Με κάψουλες αρνητικής πίεσης η αεροδιακομιδή των δυο ύποπτων κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων: Με μάσκες ξανά η Νέα Υόρκη - Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων

Σχετικές ειδήσεις