ΕΛΛΑΔΑ

Ο αδερφός του Σμηναγού Ηλιάκη στο Newsbomb: Απαράδεκτοι οι Τούρκοι, η μνήμη του παραμένει ζωντανή

Κώστας ηλιάκης Κάρπαθος
Το μνημείο του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη
Newsbomb.gr

Δεκαέξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Κάρπαθο για να τιμήσει τη μνήμη του

Ζωντανή και για την οικογένεια αλλά και για την Ελλάδα παραμένει η μνήμη του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη ο οποίος πριν από 16 χρόνια μια τέτοια ημέρα έχασε τη ζωή του από τους δολοφονικούς χειρισμούς Τούρκων πιλότων κοντά στην Κάρπαθο.

Όπως είπε στο Newsbomb.gr ο Φίλιππος Ηλιάκης, ο αδερφός του αδικοχαμένου σμηναγού, «16 ολόκληρα χρόνια αλλά για το βάθος της ιστορίας μας είναι σαν να είναι χθες. Η μνήμη του παραμένει ζωντανή στην οικογένεια και τον κόσμο. Το θέμα είναι τα διδάγματα που αντλήθηκαν τότε να ισχύουν, να υπάρχει ένα μήνυμα στους απέναντι, στους Τούρκους».

«Δεν θέλουμε άλλο αίμα όμως ο Σμηναγός Ηλιάκης χτυπήθηκε, δοκίμασαν τα όριά τους. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί, δεν θέλω άλλο αίμα άλλου Έλληνα πιλότου, ναυτικού ή στρατιωτικού» πρόσθεσε ο κ. Ηλιάκης και έστειλε μήνυμα με φόντο τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας:

«Δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο αλλά οι πιλότοι μας είναι συνέχεια στον αέρα κυνηγώντας παραβάτες, είναι απαράδεκτοι (σ.σ. οι Τούρκοι), πιστεύω να αναλάβει το βάρος η συμμαχία».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κάρπαθο και δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις, καλύπτοντας τις εκδηλώσεις μνήμης για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, με βίντεο και φωτογραφίες από το ακριτικό νησί. Την πολιτική ηγεσία εκπροσώπης ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ το παρών έδωσε και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Στις εκδηλώσεις μνήμης βρέθηκε και ο Αρχηγός ΑΤΑ Γεώργιος Φασούλας ο οποίος επισημαίνουμε ήταν ο Μοίραρχος της 343 Μοίρας «ΑΣΤΕΡΙ» όταν έγινε η τραγωδία με τον Σμηναγό Ηλιάκη.

Δείτε την τελετή για τον σμηναγό Ηλιάκη

Δείτε φωτογραφίες από την Κάρπαθο

Ο Κώστας Ηλιάκης ήταν μόλις 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, 5 και 2 ετών. Επισήμως ο θάνατος του Κώστα Ηλιάκη αποδόθηκε σε «δυστύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία. Η αλήθεια όμως είναι μία, ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, ένας από τους καλύτερους Έλληνες πιλότους της γενιάς του, σκοτώθηκε από χέρι τουρκικό, από την ύπουλη ενέργεια του Τούρκου πιλότου Ιμπραήμ Χάλι που χτύπησε στην καλύπτρα το ελληνικό F-16, σκοτώνοντας ακαριαία τον Ίκαρο της HAF.

Κανένας Έλληνας πιλότος δεν παύει να σκέφτεται κάθε φορά που πετά πάνω από την Κάρπαθο, τη θυσία του Κώστα Ηλιάκη. Κανείς δεν ξεχνά, κανείς δεν παύει να τιμά τον σπιυδαίο χειριστή της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έχασε τη ζωή του εξαιτίας της ατζαμοσύνης του Τούρκου πιλότου και εξαιτίας της ηλίθιας και αδιανόητης πρακτικής των Τούρκων να παραβιάζουν το FIR Αθηνών.

Σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, στην ακριτική Κάρπαθο, εκεί που ο Κώστας Ηλιάκης είδε για τελευταία φορά το γαλάζιο του αγαπημένου του Αιγαίου και τον ελληνικό ουρανό που προστάτευε για χρόνια, πολιτική, στρατιωτική ηγεσία και απλοί πολίτες τίμησαν τον «αετό» από την Κρήτη, τίμησαν τη θυσία του Κώστα Ηλιάκη, τίμησαν την Πολεμική μας Αεροπορία και τα ελληνικά «φτερά», τίμησαν τους Έλληνες Ικάρους, τίμησαν αυτούς που με ψυχή και σώμα δυνατό υπερασπίζονται τα δίκαια της πατρίδας μας, τιμούν του κυρίαρχους του Αρχιπελάγους, αυτούς που είναι πάντα έτοιμοι, παντά νικητές.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006, όταν τέσσερα ελληνικά F-16 λαμβάνουν εντολή να απογειωθούν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση-αναχαίτιση έξι τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4 , μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με σκοπό να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300 που είχε προμηθευτεί η χώρα μας. Οι Έλληνες χειριστές το γνώριζαν αυτό και είχαν αποστολή να εμποδίσουν τους Τούρκους να φτάσουν ανοιχτά της Κρήτης.

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, τα ελληνικά F-16, προσεγγίζουν και έρχονται σε οπτική επαφή με τον τουρκικό σχηματισμό. Τότε, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίζονται σε σχηματισμούς των τριών, προκειμένου να πλησιάσουν την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, λαμβάνει εντολή να πλησιάσει το φωτογραφικό αεροσκάφος, ώστε να καταγράψει τον εξοπλισμό του, ενώ παράλληλα προχωρά στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων.

Στις 12.43, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, πραγματοποιώντας δολοφονικό ελιγμό ρίχνει κυριολεκτικά το μαχητικό αεροσκάφος του, πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους F-16 που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.

Ο χρόνος παγώνει στην Πολεμική Αεροπορία. Ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο μικρών παιδιών, 5 και 1,5 ετών είναι νεκρός από «χέρι» Τούρκου. Η... μπαμπεσιά και η ατζαμοσύνη του Ιμπραήμ Χάλι είναι ολοφάνερη.

«Μαύρισε» ο ουρανός στο Αιγαίο

Στο ΓΕΕΘΑ, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στην 1η Στρατιά, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο Λιμενικό Σώμα και στην ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων έχει ηχήσει κόκκινος συναγερμός.

Δεκάδες ελληνικά και τουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, δημιουργώντας εμπόλεμη κατάσταση πάνω από το Αιγαίο. Η οργή των Ελλήνων χειριστών για την απώλεια του Ηλιάκη είναι έκδηλη, με την ηγεσία ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Η φρεγάτα «Λήμνος», οι κανονιοφόροι «Πολεμιστής», «Αρματωλός» και το υδρογραφικό «Πυθέας» έπλευσαν με την μεγίστη ταχύτητα προς την θαλάσσια περιοχή 21 μίλια νοτίως της Καρπάθου, κάτω από το σημείο που έγινε η αερομαχία.

Ελικόπτερο Super Puma, έχει ήδη διαταχθεί να απογειωθεί ενώ, το πετρελαιοφόρο πλοίο CENTURY έχει ενημερώσει ότι πλέει προς τη περιοχή όπου έχει εντοπιστεί ο Τούρκος πιλότος Ιμπραήμ Χάλι.

Στις 14.47 το δεξαμενόπλοιο μαζεύει από τη θάλασσα τον Τούρκο, ο οποίος έχει εντοπιστεί από το ελληνικό ελικόπτερο, αλλά αρνείται την βοήθειά του.

Η ομάδα διάσωσης αποβιβάζεται στο δεξαμενόπλοιο και βρίσκει τον Τούρκο πιλότο, ο οποίος αρνείται πεισματικά να μπει στο ελικόπτερο, αφού ξέρει ότι έχει προκαλέσει το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου κι αυτό μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες. Όταν πιέζεται από τους Έλληνες,τραβάει πιστόλι και απειλεί, ενώ την ίδια στιγμή στον αέρα η κατάσταση είναι εκρηκτική. Για περίπου μισή ώρα, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν στα πρόθυρα της σύρραξης και κάθε ενδεχόμενο ήταν πιθανό...

Δείτε το χρονικό της τραγωδίας:

Δείτε το δελτίο ειδήσεων από την τραγική ημέρα:

Στις 28 Δεκεμβρίου 2006, στην καθιερωμένη τελετή απονομής μεταλλίων και βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών, απονεμήθηκε στον Κώστα Ηλιάκη το αργυρό μετάλλιο αρετής και αυτοθυσίας.

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων.

Η προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή.

Οδοί με το όνομα του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, υπάρχουν προς τιμήν του στην πόλη της Καρπάθου και στο Ηράκλειο Αττικής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΗ TV ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΗΛΙΑΚΗ:

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τον ήρωα σμηναγό Κώστα Ηλιάκη όταν εκπαιδευόταν στις ΗΠΑ για τα F-16 block52+