ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΕΣΗ - ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ»

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στον Έβρο: Αύξηση κατά 20% των ροών και φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι

Συναγερμός στον Έβρο: Αύξηση κατά 20% των ροών και φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι έως τώρα «οιωνοί» προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι στον Έβρο
INTIME

Στο στόχαστρο κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών μπαίνουν με μεγάλη ένταση τα περάσματα του ποταμού Έβρου, με τις ελληνικές Αρχές να «βλέπουν» με ανησυχία τη μεγάλη αύξηση των ροών στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η στάθμη του νερού αυτή την περίοδο είναι χαμηλή, γεγονός που «διευκολύνει» τους δουλεμπόρους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιάσει τα περάσματα που εκτείνονται σχεδόν στο σύνολο της οριογραμμής του ποταμού Έβρου.

Την ίδια ώρα, οι περιπολίες των συνοριοφυλάκων βρίσκονται όλο το 24ωρο σε επιφυλακή, γεγονός που φαίνεται και από τις αποτροπές εισόδου σε ελληνικό έδαφος που αφορούν καθημερινά σε περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες. Η εκτίμηση για το εύρος των αποτροπών γίνεται βάσει της παρακολούθησης από τις σύγχρονες κάμερες ασφαλείας που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων και μεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι έως τώρα «οιωνοί» προμηνύουν ένα «θερμό» καλοκαίρι στον Έβρο, όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 22η Μαΐου 2022 έχει καταγραφεί αύξηση κατά 20% στις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα στατιστικά αποτυπώνουν και την ένταση των περιπολιών των ελληνικών δυνάμεων. Ενδεικτικό είναι ότι από την 1η Μαΐου μέχρι χθες Δευτέρα συνελήφθησαν 50 διακινητές μεταναστών και προσφύγων, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχει σημειωθεί αύξηση στις συλλήψεις διακινητών κατά 33%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε στις απόπειρες των Τούρκων να εργαλειοποιήσουν για ακόμη μια φορά τους μετανάστες στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά μας.

«Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, όλους αυτούς του μήνες υπάρχει πίεση. Ας γνωρίζουν όλοι εντός και εκτός συνόρων, ότι η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί προστατεύοντας την ακεραιότητα της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Ούτε στον Έβρο ούτε στα νησιά μας και ας το συνειδητοποιήσουν όλοι αυτό» τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνολικά, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με πολύ σταθερό τρόπο».

Στο μεταξύ ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις ελληνικές Αρχές η συντονισμένη προσπάθεια μαζικής προώθησης με αφετηρία τα τουρκικά παράλια και προορισμό ελληνικά νησιά.

Σήμερα τέσσερα φουσκωτά με 140 παράνομους μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο ενώ αντίστοιχη επιχείρηση στήθηκε και χθες με τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος να υπολογίζεται σε 600 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις