ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ραντεβού στο Νταβός, οι επενδύσεις και η σκληρή απάντηση στον Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ραντεβού στο Νταβός, οι επενδύσεις και η σκληρή απάντηση στον Ερντογάν

Συναντήσεις με επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών και ανώτατους αξιωματούχους πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη διήμερη παραμονή του στο Νταβός της Ελβετίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος το Νταβός είχε και ελληνικό χρώμα με το «ελληνικό σπίτι» greek house Davos. Πρόκειται για τον πρώτο κόμβο επιχειρηματικότητας και δικτύωσης, που φιλοξένησε μια σειρά υψηλού επιπέδου διαλόγων, εκδηλώσεων και συναντήσεων με τη συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών από το φόρουμ, Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετών της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας.

Εκτός όμως από τις επαφές του πρωθυπουργού με ανώτατα στελέχη επενδυτικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποιεί και δρομολογεί στρατηγικής σημασίας επενδύσεις για τη διεύρυνση και αναβάθμιση των υποδομών της, ώστε να αποτελέσει πύλη εισόδου για την εισροή ενέργειας στην Ευρώπη και την ΕΕ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πριν λίγα 24ωρα δήλωσε πως για εκείνον δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός με μια σκληρή απάντηση ανέφερε τα εξής: «το εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Από την παραπάνω αναφορά είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια, όσο και αν ενοχλείται από αυτό ο κ. Ερντογάν.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι έχει γίνει αντιληπτή η ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή, λόγω της απολύτως επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου έθεσε όλα τα ζητήματα και ενίσχυσε σημαντικά τη διεθνή θέση της χώρας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση. Και σημειώνουν: «Η κυβέρνηση ακολουθεί εξωτερική πολιτική αρχών και δεν θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Παράλληλα δεν πρόκειται -όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν της άλλης πλευράς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο στην Τουρκία, ούτε να μπούμε σε μια διαδικασία αντιδικιών. Δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε επιλέγουμε να αντιδράσουμε με τον τρόπο που η άλλη πλευρά θέλει να μας επιβάλει. Έχουμε τη δική μας πολιτική και τις δικές μας θέσεις που είναι απολύτως καθαρές και επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα».

Επίσης είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα δεν θα δεχτεί την παραβατικότητα, θα επιμείνει στις πάγιες θέσεις της , θα υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα προβάλλει προς τη διεθνή σκηνή και τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους την τουρκική παραβατικότητα για να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δέχεται απειλή.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συμπεριφορά της Τουρκίας, αντικειμενικά, ενισχύει την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.

Ότι δηλαδή το casus belli δεν είναι κενό περιεχομένου και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή. Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να υπάρχει μία διαδικασία ελληνοτουρκικού διαλόγου, η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι ανοιχτή, ωστόσο αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες όταν, την ίδια στιγμή γίνεται υπέρπτηση πάνω από ένα νησί.

Σχετικές ειδήσεις