ΕΛΛΑΔΑ

Κίνηση: Γιατί κάθε πρωί στενάζουν οι οδηγοί στον Κηφισό - Το βασικό πρόβλημα και οι λύσεις

Κίνηση: Γιατί κάθε πρωί στενάζουν οι οδηγοί στον Κηφισό - Το βασικό πρόβλημα και οι λύσεις
Ο Κηφισός αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους οδηγούς
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Κηφισός αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τους οδηγούς

Συνθήκες μονιμότητας έχει πάρει ξανά το μποτιλιάρισμα και η αυξημένη κίνηση στον Κηφισό με τους οδηγούς να ταλαιπωρούνται σχεδόν καθημερινά για αρκετά χιλιόμετρα σε έναν δρόμο που δεν έχει φανάρια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου μιλώντας στα ΝΕΑ «ένα από τα βασικότερα προβλήματα αυτού του οδικού άξονα είναι πως δεν έχει σταθερή διατομή, ούτε σταθερή κυκλοφοριακή ικανότητα – δηλαδή πόσα αυτοκίνητα περνούν σε κάθε διατομή του. Αλλού έχει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και αλλού τρεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή ροή οχημάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο την κατάσταση με την κίνηση στον Κηφισό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η κίνηση των φορτηγών που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία ενώ «καταλύτη» αποτελούν και τα τροχαία ατυχήματα και οι βλάβες που είναι σημαντικές σε αριθμό λόγω του αυξημένου αριθμό οχημάτων που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λεωφόρο για να μετακινηθούν.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι αφενός να υπάρξουν καλύτερες και πιο ευέλικτες υπηρεσίες ανταπόκρισης σε βλάβες και αφετέρου να δοθούν κίνητρα για να μην κινείται τόσο μεγάλος αριθμός φορτηγών τις ώρες αιχμής, το πρωί και το απόγευμα, ώρες κατά τις οποίες καταγράφονται τα σημαντικότερα προβλήματα στην κίνηση.

Το πιο ανησυχητικό, πάντως, είναι η εκτίμηση που κάνει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ο οποίος υποστηρίζει πως η κυκλοφοριακή συμφόρηση στον Κηφισό αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. «Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Διαφορετικά στο άμεσο μέλλον η κατάσταση θα είναι πια ανεξέλεγκτη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει, «είναι πολύ σημαντικός ο άμεσος εντοπισμός των κρίσιμων σημείων μείωσης της κυκλοφοριακής ικανότητας της λεωφόρου Κηφισού και η εφαρμογή άμεσων μέτρων, ενώ είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με εταιρεία οδικής βοήθειας για την άμεση μετακίνηση των οχημάτων που είτε ενεπλάκησαν σε ατύχημα είτε παρουσίασαν βλάβη, μιας και καθημερινά καταγράφονται τέτοια συμβάντα».

Σχετικές ειδήσεις