ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος – Πρόεδρος συνοριοφυλάκων στο Newsbomb.gr: Συνεχίζουμε τον τιτάνιο αγώνα παρά τα προβλήματα

Ο φράκτης στον Έβρο
Ο φράκτης στον Έβρο
Intimenews

Σε εγρήγορση παραμένουν συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατός στον Έβρο μετά και τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή 29 Μαΐου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις Καστανιές

Τον υπουργό ακολουθούν ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την κατάσταση στα σύνορα, με αφορμή την έξαρση στις μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο αρχηγός βρέθηκαν στο σκοπευτήριο του Διδυμοτείχου και τον φράκτη στις Καστανιές, όπου πραγματοποιείται σύσκεψη με τις στρατιωτικές αρχές στο φυλάκιο.

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησε στο Newsbomb.gr και ανέφερε ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο συνεχίζεται. Πάντα τέτοια εποχή που πέφτει η στάθμη του ποταμού, όπως είπε, οι ροές είναι αυξημένες.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα παρά τα προβλήματά μας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μετά από είκοσι χρόνια έχουμε 400 νέους συνοριακούς φύλακες εδώ και ενάμισι-δύο χρόνια στις υπηρεσίες μας. Αυτή τη στιγμή τρέχει μια προκήρυξη νέων 250 συνοριακών φυλάκων». Επίσης έκανε αναφορά στο αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης, «με το οποίο μπορούμε πραγματικά να έχουμε προσυνοριακό έλεγχο, να ξέρουμε τι γίνεται ακριβώς στα σύνορά μας».

Θεοδωρικάκος: Αποκρούουμε αποτελεσματικά κάθε απειλή στα σύνορά μας

«Αποκρούουμε αποτελεσματικά κάθε απειλή απέναντι στην χώρα μας, στα σύνορά μας, στον Έβρο. Η γειτονική χώρα δεν επιτρέπεται ούτε να ανέχεται να υπάρχουν διακινητές δυστυχισμένων ανθρώπων, παρανόμων μεταναστών, ούτε πολύ περισσότερο να υποθάλπονται τέτοιου είδους καταστάσεις. Θα πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να σεβαστούν απολύτως τα σύνορα και μην επιτρέπουν και εκείνοι τέτοιου είδους καταστάσεις», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί καθημερινά πολύ σημαντικό έργο στα σύνορα, έχοντας αποτρέψει, μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, την είσοδο πάνω από 40.000 παράνομων μεταναστών στη χώρα και πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνική κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας για τη διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ: «Η Ελλάδα ως χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα προασπίζει τα σύνορα της, τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε. Στη φύλαξη των συνόρων μας συνδράμει και δύναμη του Frontex. Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι μας, θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα, άρα και στην ΕΕ, παράνομοι μετανάστες».