ΕΛΛΑΔΑ

Μωβ μέδουσες: Έφτασαν και στις Κυκλάδες - Το νησί που επισκέφθηκαν οι εχθροί των παραθεριστών

Μωβ μέδουσες: Έφτασαν και στις Κυκλάδες  - Το νησί που επισκέφθηκαν οι εχθροί των παραθεριστών
Μωβ μέδουσα και στην Αμοργό

Σε ποιο νησί των Κυκλάδων έκαναν την εμφανιστή τους οι μωβ μέδουσες, προκαλώντας ανησυχία στους παραθεριστές;

Το φαινόμενο των μωβ μεδουσών φαίνεται να μην εξαλείφεται το φετινό καλοκαίρι. Οι μωβ μέδουσες ταξιδεύουν στις ελληνικές θάλασσες προκαλώντας φόβο σε τουρίστες και παραθεριστές.

Αυτή τη φορά εντοπίστηκαν στην Αμοργό. Λουόμενη που βρήκε τη μωβ μέδουσα βγήκε γρήγορα από τη θάλασσα και έβγαλε φωτογραφίες τον σχετικά «αόρατο» εχθρό.

Μωβ μέδουσα σε παραλία της Αμοργού

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσας και ενώ αρχικά, η παρουσία τους έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται αρκετά μαζικά και στο Ιόνιο.

Ο ειδικός ιατρός, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, Γεώργιος Επιτροπάκης, μίλησε σχετικά για το θέμα, στο Newsbomb.gr λέγοντας ότι: «Το καλοκαίρι έχουμε τσιμπήματα και δαγκώματα από θαλάσσια είδη, όπως είναι και οι μέδουσες. Αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, στο σημείο θα υπάρξει φαγούρα, κνησμός, οίδημα ή ακόμα και φουσκαλίτσες. Μπορεί να δούμε ακόμα και ουλές. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα γιατί μπορεί να γίνει φλεγμονή και να χρειαστεί αντιβίωση».

Σύμφωνα με όσα είπε, ο κ. Επιτροπάκης, «το τσίμπημα της μωβ μέδουσας μπορεί ακόμα να προκαλέσει και αίσθημα καύσου, καμιά φορά κακουχία, εμετό, πυρετό, ενώ υπάρχει περίπτωση ο ασθενής να εισέλθει και σε σοκ».

O γιατρός μίλησε για τον τρόπο που πρέπει να καθαριστεί η περιοχή: «Στην αρχή καθαρίζουμε καλά την περιοχή με καθαρό νερό, έπειτα χρησιμοποιούμε αντισηπτικό σαπούνι και μετά βάζουμε φυσιολογικό νερό. Αν υπάρχει δυνατότητα βάζουμε ψυχρά επιθέματα, όπως για παράδειγμα πάγο. Οπωσδήποτε χρησιμοποιούμε τοπικά αντιβιοτικά, αν κρίνει ο γιατρός που θα μας δει μπορεί να μας δώσει και αντιβιοτικά από το στόμα».

Μάλιστα, ο κ. Επιτροπάκης σημείωσε πως «αναλόγως τον κνησμό ο γιατρός μπορεί να δώσει αντιισταμινικά και κορτιζόνη για να μειωθεί η φαγούρα».

Η συμβουλή του γιατρού είναι «μαζί μας, στο φαρμακείο μας να έχουμε, κορτιζόνη, αντιισταμινικά και αδρεναλίνη».