ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγνάδη: Απολογείται σήμερα ο σκηνοθέτης - Τι θα υποστηρίξει

Δίκη Λιγνάδη: Απολογείται σήμερα ο σκηνοθέτης - Τι θα υποστηρίξει
Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης
IN TIME

Την δίκη του εκδοχή για τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορείται θα δώσει σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η ώρα της απολογίας του σκηνοθέτη έφτασε και σήμερα το πρωί θα σταθεί ενώπιον των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για να δώσει εξηγήσεις για αυτά που έχουν καταγγελθεί από 4 άνδρες σε βάρος του. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψης του, ο σκηνοθέτης αρνείται της κατηγορίες, ενώ ήδη από το πρώτο απολογητικό υπόμνημα που κλήθηκε να καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2021 είχε επιχειρήσει να περάσει στην αντεπίθεση εξαπολύοντας πυρά με πολλούς αποδέκτες.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης έχει χαράκτης ότι «κατασκευασμένη» την κατηγορία σε βάρος του, αποκαλώντας «αδίστακτους» και «ανήθικους» τους καταγγέλλοντες που έχουν ως στόχο την «ηθική εξόντωση» του. «Είμαι αθώος. Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό – σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με οι χωρίς τη συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κάτι είχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία» ανέφερε στο υπόμνημα του.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Εθνικού Θεάτρου είχε επιτεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται πίσω από την -κατά τον ισχυρισμό του- κατασκευασμένη κατηγορία. «Η υπόθεση αυτή είναι κατασκευασμένη από δικηγόρους που είναι νομική συμβουλή του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ελλήνων ηθοποιών και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαράθεσης υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με το. πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση» είχε αναφέρει στην 19η ανακρίτρια.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωνε και δηλώνει ακόμα ότι 4 διαφορετικοί άνθρωποι, που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους ενώθηκαν με στόχο… την «καταστροφή» του επειδή δεν τους προώθησε στο θέατρο. Στο υπόμνημα του προς την ανακρίτρια υποστήριζε ότι «τα πρόσωπα αυτά με φθονούν από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου, η δε εχθρότητα και ο φθόνος τους υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστώ ηθοποιός ή σκηνοθετώ κορυφές παραστάσεις στο εθνικό θέατρο, στο θέατρο Επιδαύρου και αλλού, γιατί ουδέποτε επέλεξα τους περισσότερους εξ ’αυτών, για να συμμετάσχουν στις παραστάσεις, τις οποίες σκηνοθετούσα, και κορυφώθηκε την ημέρα που εξαιτίας της εξαίρετης διαδρομής μου ως ηθοποιού αρχικά και ως σκηνοθέτη μετά, με διακομματική επιλογή, επελέγη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του κορυφαίου και θεσμικού θεάτρου της χώρας.».

Μάλιστα, είχε ταυτίσει τον εαυτό μου με το στέλεχος της ιστιοπλοΐας που είχε καταγγείλει η Σοφία Μπεκατώρου ως βιαστή της, σημειώνοντας: «Σκοπός τους αρχικά ήταν η ηθική εξόντωση μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στη φυλακή (όπως είχε συμβεί και με την καταγγελία της Μπεκατώρου κατά του αντιπροέδρου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, αφού η μεν καταγγελία αρχειοθετήθηκε λόγω παραγραφής, ο δε καταγγελθείσα καταστράφηκε εξαιτίας της καταγγελίας)». Κατά τον ίδιο, το σχέδιο άλλαξε

«και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσα να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπο μου, βρήκαν αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες... χωρίς καν να φροντίσουν ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μία στοιχειώδη αξιοπιστία.».

Ο Δημήτρης Λιγνάδη απάντησε στις σοκαριστικές περιγραφές του μηνυτή Α., ο οποίος έχει πει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά με θέα την Ακρόπολή και το βλέμμα του είχε καρφωθεί στο γάτο του ηθοποιού ότι «τα στοιχεία ναι μεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς πράγματι το σπίτι μου έχει θέα στην Ακρόπολη και πράγματι έχω μία γάτα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν αποδεικνύουν ότι η ως άνω έχουν έρθει στο σπίτι μου, διότι φωτογραφίες τόσο του σπιτιού μου με τη συγκεκριμένη θέα, όσο και της γάτας μου έχουν αναρτηθεί στο site spirishoot ήδη από το 2015 και έτσι ο καθένας θα μπορούσε να τα γνωρίζει χωρίς να έρθει ποτέ στο σπίτι μου.»

Αναφερόμενος στην καταγγελία του S. υποστήριξε ότι τον γνώρισε μέσω τρίτου προσώπου στα Goody’s και όχι σε γκέι-μπαρ όπως ισχυρίζεται αφού όπως λέει «εγώ δεν συχνάζω σε τέτοια μέρη και πιθανολογώ ότι ούτε εκείνος ως ανήλικος θα σύχναζε.» Παραδέχεται ότι τον είχε φιλοξενήσει το 2016, επισημαίνοντας ότι τότε ήταν ενήλικας και ισχυρίζεται ότι έκτοτε δεν τον ξαναείδε, αρνούμενος ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις.

Επιχειρώντας να αποδομήσει το σύνολο της δικογραφίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης εξαπέλυσε πυρά και εναντίον της Γ.Κ, που έχει καταθέσει σε βάρος του ότι τον έβλεπε με μικρά αγόρια. «Πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου και ήθελε με κάθε τρόπο να κάνουμε σχέση, ακόμη και να παντρευτούμε, και για το λόγο αυτό με παρακολουθούσε συνεχώς στο σπίτι, στην εργασία μου, στο θέατρο και στις διακοπές μου επί 20 χρόνια μέχρι και πρόσφατα. Η εμμονή της είχε φτάσει σε σημείο παράνοιας, αφού συνέγραψε και ένα σύντομο θεατρικό έργο επηρεασμένο από τις φαντασιώσεις της, αλλά με την ουσιώδη διαφορά ότι στο έργο η πρωταγωνίστρια είναι μαθήτρια 16 ετών και ο καθηγητής της 40 ετών, ενώ στην πραγματικότητα ίδια ήταν ενήλικη φοιτήτρια και εγώ δεν ήμουν καθηγητής της. Έχω παρακαλέσει και την ίδια αλλά και τον πατέρα της επανειλημμένα να σταματήσει και να με αφήσει ήσυχο, αλλά εκείνη έφτασε στο σημείο να τηλεφωνήσει σε μένα και στους συγγενείς μου λέγοντας ότι την έχω αφήσει έγκυο.»

Αιχμές για πολιτική χροιά των καταγγελιών

Στο απολογητικό του υπόμνημα ο Δημήτρης Λιγνάδης άφησε αιχμές για πολιτική χρειά στην υπόθεση αναφέροντας ότι «τον Οκτώβριο 2019 το σωματείο Ελλήνων ηθοποιών είχε αντιδράσει πολύ έντονα στην απόφασή μου να δοθεί στο ισόγειο του Ρεξ το όνομα της σπουδαίας ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, η οποία είχε δολοφονηθεί το 1944. Η σε βάρος μου υπόθεση ξεκινήσαμε διαρροή μέσω υποκινούμενων site περί του ότι μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου σύντομα θα έρθουν οι αποκαλύψεις για κορυφαίο ηθοποιό, ακολούθησαν 2 Φεβρουαρίου 2021 δημοσιεύματα της γνωστής και συνδεόμενες πολιτικά με την αντιπολίτευση, κόρης παλαιών υπουργών, Έλενας Ακρίτα, ότι θα παραιτηθώ από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του εθνικού θεάτρου, και εφόσον εγώ διέψευσα τα δημοσιεύματα της Ακρίτα, υποβλήθηκε σε βάρος μου η μήνυση του Βασίλη Κυπαρισσοπουλου, η οποία δεν είχε καμία νομική πτυχή αφού δεν περιέγραφε αξιόποινες πράξεις και επιπλέον αναγόταν σε χρονικό διάστημα που είχαν παραγραφεί.»