ΕΛΛΑΔΑ

Ηλίας Νικολακόπουλος: Τι «έβλεπε» στην τελευταία του συνέντευξη για τις επόμενες εκλογές

Ηλίας Νικολακόπουλος: Τι «έβλεπε» στην τελευταία του συνέντευξη για τις επόμενες εκλογές

Ο γνωστός δημοσκόπος λίγους μήνες πριν έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για τις επερχόμενες εκλογές, το κύμα των ανατιμήσεων αλλά και τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο του πολέμου και της Ουκρανίας.

«Τρία κόμματα, με τα όποια ποσοστά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αν δύο από αυτά δεν συνεργαστούν, δεν υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση», σημείωνε χαρακτηριστικά. «Αυτό το κυβερνητικό αδιέξοδο δεν επιδιορθώνεται ούτε με μία μικρή τροποποίηση του εκλογικού νόμου, από τη στιγμή που δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας των τριών κομμάτων ή τουλάχιστον των δύο».

Ο κορυφαίος εκλογολόγος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εποχή», υπογράμμιζε πως «οι διερευνητικές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εκλογές, θα εξελιχθούν σε επικοινωνιακό παιχνίδι απόδοσης ευθυνών για την αδυναμία συνεργασιών».

Παράλληλα, επεσήμανε πως η ακρίβεια θα προκαλέσει στο μέλλον ακόμα πιο σημαντική φθορά στη δημοτικότητα της κυβέρνησης, από αυτή που ήδη καταγράφεται, αλλά και πως η κυβέρνηση τροφοδοτεί το αντιρωσικό ρεύμα για να το χρησιμοποιήσει σαν βασικό επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία.

«Αντί, δηλαδή, να γίνει με άξονα το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, τώρα προετοιμάζεται να γίνει και με άξονα το αντιρωσικό ρεύμα. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να αποδώσει εκλογικά. Γιατί φιλορωσικό σύνδρομο –ή τουλάχιστον όχι αντιρωσικό σύνδρομο- υπάρχει και στο εκλογικό της σώμα. Πιθανότατα, δηλαδή, είναι πιο αναμενόμενο να βγει πιο ωφελημένος ο "φιλορώσος" Βελόπουλος, παρά να το εισπράξει η ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να διαμορφώνεται ένα αντιδεξιό ρεύμα, αλλά ένα αντικυβερνητικό. Και αυτό γιατί είναι προφανές ότι οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι με κανένα τρόπο ικανοποιητικές. Όσο αυξάνεται το αντικυβερνητικό ρεύμα, αποδυναμώνεται το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα».

Η εκτίμηση του για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Ηλίας Νικολακόπουλος δήλωνε:

«Δεν έχει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα ως εναλλακτική κυβερνητική πολιτική. Δεν έχει, δηλαδή, εμπεδώσει την εικόνα στην κοινωνία ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική του αδυναμία, όπως διαπιστώνεται σε διάφορες δημοσκοπικές ερωτήσεις.

Δεν έχει προχωρήσει σε μία πραγματική αυτοκριτική για την κυβερνητική του διαχείριση, επί τεσσεράμισι χρόνια. Μία αξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει το βασικό ζητούμενο. Δεν αρκεί να παρουσιάζει προτάσεις, πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει τα σφάλματα που έκανε».

Σχετικές ειδήσεις