ΕΛΛΑΔΑ

Ηλίας Νικολακόπουλος: Πώς το μεσημέρι διασκέδασης μετατράπηκε σε τραγωδία - Η τελευταία βουτιά

Ηλίας Νικολακόπουλος: Πώς το μεσημέρι διασκέδασης μετατράπηκε σε τραγωδία - Η τελευταία βουτιά
H αιτία θανάτου του Ηλία Νικολακόπουλου ήταν η ανακοπή καρδιάς.
INTIME NEWS

O Ηλίας Νικολακόπουλος βρισκόταν στη Σύρο καθώς συμμετείχε σε σεμινάρια που πραγματοποιούνταν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου, ο ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες τον πρόδωσε η καρδιά του.

Ο γνωστός πολιτικός επιστήμονας, έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε το μεσημέρι της Πέμπτης στην παραλία Αχλάδι της Σύρου.

Αυτόπτης μάρτυρας μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας πως «ο εκλιπών είχε πάει νωρίτερα στο εστιατόριο που δούλευα μαζί με τη σύζυγό του και φίλους ώστε να κλείσουν τραπέζι για φαγητό. Το μαγαζί το βρέχει η θάλασσα, οπότε είπαν πρώτα να βουτήξουν και μετά να καθίσουν να φάνε. Άφησαν τα ρούχα τους στο εστιατόριο και πήγαν να κολυμπήσουν. Μετά από λίγη ώρα ακούσαμε να φωνάζουν βοήθεια και είδαμε ότι ο 75χρονος βρίσκονταν σε ύπτια στάση», είπε.

Όταν τον έβγαλαν «στην παραλία του κάναμε ΚΑΡΠΑ, του δώσαμε τις πρώτες βοήθειες και ήρθε άμεσα το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο οποίο έγινε επί τόπου προσπάθεια ανάνηψης αλλά και στη διαδρομή για το νοσοκομείο Σύρου όπου διακομίστηκε. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, ωστόσο, εν τέλει πιστοποίησαν τον θάνατό του» σχολίασε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Το syrostoday μετέδωσε ότι ο ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών βρισκόταν στο νησί καθώς συμμετείχε σε σεμινάρια που πραγματοποιούνταν από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ποιος ήταν ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είχε γεννηθεί στην Αθήνα και έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και την Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

-«Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση).

-"Un système partisan en transition", Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77.

-Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012.

-«Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.

Μητσοτάκης για τον θάνατο Νικολακόπουλου: «Πλήγμα για την επιστημονική έρευνα»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την ξαφνική απώλεια του γνωστού δημοσκόπου Ηλία Νικολακόπουλου.

«Η ξαφνική απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για την επιστημονική έρευνα και τον σοβαρό πολιτικό διάλογο. Η δημόσια σφαίρα και η αναλυτική σκέψη στη χώρα μας χάνουν έναν από τους πιο συνεπείς και ευγενείς υπηρέτες τους. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Αλέξης Τσίπρας για τον θάνατο του Ηλία Νικολόπουλου: «Του χρωστάμε πάρα πολλά»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Ηλία Νικολακόπουλο με μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έκανε λόγο για έναν άνθρωπο προοδευτικό που του χρωστάει πολλά ο Ελληνικός λαός.

«Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο. Τον προοδευτικό διανοούμενο, τον φίλο, τον σύντροφο, τον συνεργάτη. Τον άνθρωπο που συνδύαζε με σπάνιο τρόπο επιστημονική γνώση με προοδευτική σκέψη και ακεραιότητα. Του χρωστάμε πάρα πολλά. Τα συλλυπητήριά μου στους δικούς του».

Ανδρουλάκης για θάνατο Νικολακόπουλου: «Ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία»

Τη θλίψη του για τον ξαφνικό θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλο εκφράζει σε συλλυπητήριο μήνυμά του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν μια φωτεινή ακαδημαϊκή παρουσία. Η προοδευτική σκέψη του και η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τις εκλογικές βραδιές επί σειρά ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του με γεμίζει θλίψη» αναφέρει ο Ν.Ανδρουλάκης και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του.

Θεοδωρικάκος: Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στο twitter αποχαιρετά τον Ηλία Νικολακόπουλο. Χαρακτηριστικά έγραψε:

«Έφυγε σήμερα ένας πρωτοπόρος της πολιτικής έρευνας και ανάλυσης. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την ανώτατη δημοκρατική στιγμή: τις εκλογές. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε στην επιστήμη και την κοινωνία».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ξαφνική απώλεια του Ηλ. Νικολακόπουλου

«Ο Ηλίας Νικολακόπουλος υπήρξε από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις ακαδημαϊκών που η επιστήμη την οποία υπηρετούσε είχε ταυτιστεί με το δικό του όνομα.

Με τη γνώση, την αναλυτική του σκέψη και την ψυχραιμία του, ως καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, υπήρξε δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών, ορισμένοι από τους οποίους κινήθηκαν μετέπειτα στα χνάρια του.

Είχε σπουδάσει στην Αθήνα, τη Λωζάνη και το Παρίσι, Μαθηματικά και Θεωρία Πιθανοτήτων.

Στο ευρύ κοινό είχε γίνει γνωστός από τη συνεργασία του με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου κατέκτησε τον σεβασμό των πολιτών με τις ακριβείς εκτιμήσεις του και την ικανότητά του να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα πολιτικά ζητήματα.

Μέχρι και σήμερα θα ήταν δύσκολο κανείς να φανταστεί εκλογές στην Ελλάδα χωρίς την παρουσία του Ηλία Νικολακόπουλου.

Υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή τις αξίες της Αριστεράς, ήταν πρόεδρος των ΑΣΚΙ και είχε την επιστημονική επιμέλεια της εκπομπής Ιστορία στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συναδέλφους και τους μαθητές του», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.