ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ηλεία: Μάχη με τις φλόγες και το σκοτάδι - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Πυρκαγιά - φωτιά
Intime News

Δύσκολη και ολονύχτια προβλέπεται η μάχη με τις φλόγες σε Ηλεία και Αχαΐα με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχύονται - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Η πυρκαγιά στην Ηλεία πέρασε έξω, αλλά πολύ κοντά στη Βάλμη που εκκενώθηκε νωρίτερα με 112 (οι πυροσβέστες ανέκοψαν το μέτωπο έξω από το χωριό) και κατευθύνθηκε προς δυο κοινότητες του Δήμου Ίλιδας: Κότρωνα και Καραγιαννεικα που είναι νοτιοδυτικά της Βάλμης (οικισμοί των 5 έως 6 κατοικιών). Δεν κινδυνεύουν, εντούτοις. Παρ’ολα αυτά δόθηκε προληπτική απομάκρυνση.

Η προσπάθεια (και με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) εστιάζεται πριν από τον Κοτρωνα, με πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου για να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά.

Στο ανατολικό μέτωπο της πυρκαγιάς στην Ηλεία οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής

Στην πυρκαγιά της Ηλείας η εικόνα στα δυτικά (Κοτρωνα) είναι βελτιωμένη, δουλεύεται και πάει καλά. Η προσπάθεια τώρα στρέφεται προς το ανατολικό μέτωπο, όπου αυτή την ώρα η Πυροσβεστική έχει έχει αναπτύξει δυνάμεις. Την έχουν κυκλώσει. Τη μαζεύουν ανατολικά και συγκεντρώνουν δυνάμεις νότια.

Νωρίτερα λειτούργησε η προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Βάλμης (όπου οι πυροσβέστες έκοψαν το μέτωπο έξω από το χωριό), και των κοινοτήτων Κότρωνα και Καραγιαννέικων (οικισμών με 5 έως 6 κατοικιών).

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν στην Ηλεία περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περίπου 45 οχήματα, προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

Ειδικότερα, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς, ενώ βρίσκονται κοντά στις κοινότητες, Βάλμη, Κότρωνα, Καραγιαννέικα, Λάττα και άλλες γειτονικές περιοχές, ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος «έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθάει το έργο των πυροσβεστών».

Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, ενώ σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς σήμερα, η περιφερειακή ενότητα Ηλείας βρίσκεται στην πολύ υψηλή κατηγορία κινδύνου.

«Δύσκολη η κατάσταση, έχει αρκετό άνεμο»

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, έχει αρκετό άνεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγραπιδοχωρίου, Διονύσιος Μπαντούνας.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο στα 3-4 χλμ από την Βάλμη όπου οι φλόγες έχουν προχωρήσει και καίνε το δάσος Κοτρώνας, ενώ οι δυνατοί άνεμοι (με ριπές έως 4 μπορφόρ) την καθιστούν απρόβλεπτη με το μέτωπο επεκτείνεται και προς την Απιδούλα Πηνείας.

Στην περιοχή επιχειρούν 195 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπορου, ενώ μέχρι και πριν τη δύση του ηλίου πετούσαν 11 εναέρια. Οι πυκνοί καπνοί, ήδη είναι ορατοί και από την πόλη του Πύργου, με το έργο της Πυροσβεστικής να χαρακτηρίζεται σίγουρα δύσκολο.

53 δασικές πυρκαγιές την Κυριακή

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, από δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν με υψηλές θερμοκρασίες κι αυξημένη ένταση των ανέμων, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα. Όπως εξήγησε σήμερα είναι η πρώτη δύσκολη μέρα της αντιπυρικής περιόδου, ενώ για αύριο, Δευτέρα παραμένει ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε επιφυλακή παραμένουν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά κι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζοντας τις αυξημένες περιπολίες, ενώ στις περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς θα απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Η κ. Τζίμα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά, καλούμε αμέσως στο 199 ή στο 112. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας», κατέληξε.

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Συστάσεις της ΓΓΠΠ και της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Δευτέρα ,προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Από την πλευρά του το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει έκκληση τους πολίτες:

  1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το ΠΣ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.