ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το μέτωπο – Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί – Τι φοβούνται οι κάτοικοι

Φωτιά στην Ηλεία: Μαίνεται το μέτωπο – Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί – Τι φοβούνται οι κάτοικοι
Η φωτιά στην Ηλεία είναι σε εξέλιξη - Ξεκίνησε από την Αχαΐα - Ισχυρές οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή
Facebook/Πυρκαγιά Ενημέρωση

Η φωτιά στην Ηλεία είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής - Ξεκίνησε από την Αχαΐα - Ισχυρές οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φωτιά που έφτασε στην Ηλεία αφού ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής από την περιοχή Πόρτες Αχαΐας με τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή να δίνουν όλο το βράδυ μάχη με τις φλόγες για να προστατεύσουν οικισμούς.

Αν και οι άνεμοι κόπασαν σε ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας εντούτοις αποφασίστηκε η εκκένωση τριών οικισμών (Κοτωρνάς, Καραγιαννέικα, Δαλαμπουρέικα) ενώ νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο οικισμός Βάλμη.

«Πιστεύω ότι τα εναέρια μέσα θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα χειρότερα» δήλωσε λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κίνδυνος είναι να μην φύγει η φωτιά προς τον οικισμό Λάτα γιατί αν φύγει από εκεί μπορεί να έχουμε πολύ σοβαρότερες καταστάσεις»

Η φωτιά στην Ηλεία πέρασε έξω, αλλά πολύ κοντά στη Βαλμη με τους πυροσβέστες να ανακόπτουν το μέτωπο έξω από το χωριό, και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις δυο κοινότητες του δήμου Ήλιδας - Κότρωνα και Καραγιαννεικα νοτιοδυτικά της Βάλμης. Η προσπάθεια μέσα στη νύχτα και με διάνοιξη αγροτικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ήταν να ανακόψουν την κίνηση της πυρκαγιάς προς νοτιοδυτικά πριν από τον Κότρωνα.

Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις έστρεψαν την προσοχή τους προς το ανατολικό μέτωπο για να την «μαζέψουν» εκεί ώστε να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις στα νότια.

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η περιοχή της Ηλείας είναι μια από τις αρκετές που βρίσκονται και σήμερα, Δευτέρα (04/07), στην κατηγορία 4, πολύ υψηλούν κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 130 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περίπου 45 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν ρίψεις νερούς δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο με άλλο ένα ελικόπτερο να συντονίζει από αέρος τις επιχειρήσεις.

53 δασικές πυρκαγιές την Κυριακή

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, από δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν με υψηλές θερμοκρασίες κι αυξημένη ένταση των ανέμων, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα. Όπως εξήγησε σήμερα Δευτέρα παραμένει ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε επιφυλακή παραμένουν το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά κι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, συνεχίζοντας τις αυξημένες περιπολίες, ενώ στις περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς θα απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

Η κ. Τζίμα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

«Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά, καλούμε αμέσως στο 199 ή στο 112. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας», κατέληξε.

Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο - Συστάσεις της ΓΓΠΠ και της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα ,προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, σε εφαρμογή παραμένει το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών, ενώ καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπλέον η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.