ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φωκίδα: Tο Newsbomb.gr στο πύρινο μέτωπο

Φωτιά στη Φωκίδα: Tο Newsbomb.gr στο πύρινο μέτωπο
Πύρινη «κόλαση» στο Σερνικάκι Φωκίδας
Newsbomb.gr

Φωτιά: Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο στην Ιτέα. Μαίνεται η πυρκαγιά στο Σερνικάκι Φωκίδας - Ενεργοποίηση του 112 για εκκένωση

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται από το μεσημέρι στο Σερνικάκι Ιτέας.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής η φωτιά καίει σε μεγάλη έκταση και δε βοηθάνε οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθώς και η δυσπρόσιτη περιοχή. Το πως θα κινηθούν τα μέτωπα εξαρτάται από την κατεύθυνση του αέρα.

Στο σημείο αυτή την στιγμή επιχειρούν 140 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Αποκλειστικό Βίντεο Newsbomb.gr από το πύρινο μέτωπο

Μαρτυρία κατοίκου της περιοχής

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε στο Newsbomb.gr ο δρόμος προς Γαλαξίδι έχει κλείσει ενώ η φωτιά καίει τεράστιες εκτάσεις και δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το ένα μέτωπο προς το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία αναζωπυρώθηκε και κινείται προς Αράχωβα ενώ το άλλο μέτωπο συνεχίζει να καίει προς Γαλαξίδι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων πυροσβεστικές δυνάμεις φαίνεται να κινούνται προς το χωριό Τριταία που βρίσκεται βόρεια της Ιτέας.

Αποκλειστικό βίντεο από παραλιακό μέτωπο στην Ιτέα

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ και ενώ ήδη είχε σταλεί στις 20:00 μήνυμα από το 112 για αποφυγή μετακινήσεων στην Ιτέα, εστάλη νέο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία που ζητά από τους κατοίκους στο Σερνικάκι και την Ιτέα να εκκενώσουν τα χωριά.

Αποκλειστικές φωτογραφίες Newsbomb.gr

Ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκάλης ζήτησε από τους κατοίκους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

«Καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.»

Ιωάννης Λύτρας - «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό - Απειλούνται εργοστάσια στην Ιτέα»

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, μίλησε στο Newsbomb.gr για την συγκλονιστική κατάσταση που ζουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι.

«Η φωτιά ξεκίνησε από την Άμφισσα και έχει φτάσει στην Ιτέα. Πρόκειται για μία απόσταση 13 χιλιομέτρων. Έχουν καεί βοσκοτόπια, καλλιέργειες και χωράφια. Αυτό που πρέπει να σώσουμε τώρα είναι τα εργοστάσια.

Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό. Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη. Η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες».

Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Ιτέα

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ενα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "Ολύμπος". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνέψουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και αύριο

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» σήμερα, όπως και αύριο Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για αύριο Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.