ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Σε δύο μέτωπα η μάχη στη Φωκίδα - Μεγάλες οι καταστροφές - Το Newsbomb.gr στην Ιτέα

Ιτέα Φωτιά
Πύρινη «κόλαση» στην Ιτέα
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Φωτιά: «Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία»- Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.

Σε δύο μέτωπα συνεχίζει να καίει η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Φωκίδα. Το πρώτο είναι προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς τους Δελφούς με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν ρίξει εκεί το βάρος τους.

Προηγήθηκε ολονύκτια μάχη με τις φλόγες από πυροσβέστες και εθελοντές, για να θέσουν υπό έλεγχο ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς στην Άμφισσα καθώς οι άνεμοι υποχώρησαν δίνοντας την ευκαιρία στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου προς το Σερνικάκι, αλλά και την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρωί της Τρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά»

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή ξεκίνησαν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενώ από το έδαφος συνεχίζουν τη μάχη με τη φωτιά 140 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα ενώ εκατοντάδες εθελοντές και αγρότες της περιοχής έδωσαν τη δική τους μάχη για τη σωτηρία του ελαιώνα της Άμφισσας.

Παράλληλα, δήμοι και η Περιφέρεια Στερεάς έχουν διαθέσει περισσότερες από 25 υδροφόρες και 10 χωματουργικά μηχανήματα για να συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής.

Μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.

Η ύφεση των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Φωτιά στη Φωκίδα: Ολονύχτια η «μάχη με το θηρίο»

«Όλη νύχτα παλεύαμε με το θηρίο. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας να βοηθήσουν τα εναέρια. Οι φωτιές είναι παντού, σε πολλά σημεία» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης εθελοντής στο MEGA.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή που ήταν και αυτοί που επέτρεψαν τη μεγάλη εξάπλωση της φωτιάς.

Όπως είπε ο ίδιος εθελοντής στην ίδια περιοχή, στον ελαιώνα της Άμφισσας, το 2013 είχαν καταστραφεί περίπου 45.000 ελαιόδεντρα με τον ίδιο να εκτιμά ότι «φέτος η ζημιά είναι διπλάσια από ό,τι τότε»

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο και μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.

Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός του φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας που έχει ήδη κατακάψει εκτάσεις χιλιομέτρων από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το βάρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου για την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικίες, αλλά και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε εντολή για προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, του τμήματος, δηλαδή, που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου.

Παράλληλα και λόγω της φωτιά έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο Άμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς με την κυκλοφορία από Λιβαδειά προς Άμφισσα να διεξάγεται μέσω Ιτέας-Γαλαξιδίου-Ερατεινής-Βουνιχώρας-Αγίας Ευθυμίας και αντιστρόφως.

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν, επίσης, την κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε βίντεο από το πύρινο μέτωπο:

Βίντεο από το παραλιακό μέτωπο της Ιτέας

Αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές και σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός παραμένει στο «4» και σήμερα, Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη (05/07), υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.