ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ιτέα - Δήμαρχος Δελφών στο Newsbomb.gr: Καίνε ακόμα τα δέντρα, φοβόμαστε αναζωπυρώσεις

Ιτέα Φωτιά
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Φωτιά: Η φωτιά στην Ιτέα, που ξέσπασε τη Δευτέρα έκαιγε ανεξέλεγκτα σε ένα τεράστια πύρινο μέτωπο το οποίο μέχρι το βράδυ έφτανε τα 20 χιλιόμετρα.

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Ιτέα, απ' όπου τα τελευταία νέα είναι καλά.

Ο Παναγιώτης Τάγκαλης, δήμαρχος Δελφών, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως «δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο της φωτιάς παρά μόνο μικροεστίες, τις οποίες προσπαθούν να σβήσουν τα εναέρια μέσα (1 ελικόπτερο, 2 αεροσκάφη), τα οποία σηκώθηκαν στις 6.25 το πρωί».

Ωστόσο «θέλει προσοχή» επεσήμανε ο δήμαρχος καθώς «οι κορμοί από τις ελιές θα καίνε για μέρες οπότε πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις».

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές στη μεγάλη φωτιά της Φωκίδας που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από την περιοχή Σερνικάκι και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα το μέτωπο να φτάσει να εκτείνεται σε μήκος 20χλμ.

Οι ελπίδες για περιορισμό της έκτασης του μετώπου και ελέγχου της φωτιάς είχαν πέσει σε μεγάλο βαθμό στα εναέρια μέσα, τα οποία ξεκίνησαν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας.

«Όλη νύχτα παλεύαμε με το θηρίο. Ελπίζουμε με το πρώτο φως της ημέρας να βοηθήσουν τα εναέρια. Οι φωτιές είναι παντού, σε πολλά σημεία» δήλωσε τα ξημερώματα της Τρίτης εθελοντής στο MEGA.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή που ήταν και αυτοί που επέτρεψαν τη μεγάλη εξάπλωση της φωτιάς.

Όπως είπε ο ίδιος εθελοντής στην ίδια περιοχή, στον ελαιώνα της Άμφισσας, το 2013 είχαν καταστραφεί περίπου 45.000 ελαιόδεντρα με τον ίδιο να εκτιμά ότι «φέτος η ζημιά είναι διπλάσια από ό,τι τότε»

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο και μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.

Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός του φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας που έχει ήδη κατακάψει εκτάσεις χιλιομέτρων από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Το βάρος των δυνάμεων της πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου για την ώρα δεν κινδυνεύουν κατοικίες, αλλά και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε εντολή για προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, του τμήματος, δηλαδή, που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου.

Παράλληλα και λόγω της φωτιά έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο Άμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς με την κυκλοφορία από Λιβαδειά προς Άμφισσα να διεξάγεται μέσω Ιτέας-Γαλαξιδίου-Ερατεινής-Βουνιχώρας-Αγίας Ευθυμίας και αντιστρόφως.

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν, επίσης, την κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ στη μάχη με τη φωτιά συμμετέχουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

Δείτε βίντεο από το πύρινο μέτωπο:

Μαρτυρία κατοίκου της περιοχής

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής που μίλησε το βράδυ της Δευτέρας στο Newsbomb.gr η φωτιά έκαιγε τεράστιες εκτάσεις .

Βίντεο από το παραλιακό μέτωπο της Ιτέας

Τη μάχη με τη φωτιά δίνουν 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο με 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "Ολύμπος" καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου από ΟΤΑ.

Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και σήμρεα

Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός παραμένει στο «4» και σήμερα, Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για σήμερα Τρίτη (05/07), υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4: Σε Αττική & Κύθηρα, Βοιωτία, κεντρική & νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο & Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία & Λακωνία και υψηλός κίνδυνος 3 σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.