ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεία: Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Ηλεία: Μαίνεται η φωτιά σε δασική έκταση στην Κορυφή - Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Intime News

Φωτιά τώρα: Ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην Ηλεία  – Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην Ηλεία. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά κατακαίει δυσπρόσιτη δασική έκταση, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς.

Παράλληλα, έχουν ήδη ενισχυθεί οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή και αποτελούνται από 60 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 19 οχήματα.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Δείτε επίσης το βίντεο:

Μετρούν πληγές οι κάτοικοι σε Φωκίδα και Πόρτο Γερμενό

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα μετρούν τις πληγές τους από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς το προηγούμενο 24ωρο.

Στη Φωκίδα, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Φωκίδα επεκτάθηκε, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Πυροσβεστικής, σε 3.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης και περίπου σε 9.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Για τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε μία προσαγωγή υπόπτου ο οποίος εντοπίστηκε από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή να κινείται ύποπτα κοντά στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην κατοχή του βρέθηκε μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό. Όπως αναφέρουν μαρτυρίες η φωτιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό είναι προϊόν εμπρησμού.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Τετάρτη (6/7) για τρεις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, για τρεις περιφέρειες της χώρας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Παράλληλα η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Ακόμη, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ακόμη το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας παραμένει σε γενική επιφυλακή και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Π.Ε. Σάμου, Χίου και Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Η ΓΓΠΠ σε άμεση συνεργασία με την Πυροσβεστική έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επιπλέον η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π. Σ καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.