ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μάχη σε Έβρο και Μυτιλήνη

Πυροσβεστική: 33 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Μάχη σε Έβρο και Μυτιλήνη
Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο και Μυτιλήνη
INTIME

Φωτιά τώρα: Καλύτερη εικόνα στη Δαδιά Έβρου - Μαίνεται η μάχη στη Βρίσα Μυτιλήνης μετά από νέα αναζωπύρωση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ιωάννης Αρτοποιός προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Επισήμανε το μεγάλο έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση όλων των μετώπων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις από τις πυρκαγιές σε Μυτιλήνη και Έβρο.

Ενεργό μέτωπο στη Μυτιλήνη

Μετά από ισχυρές ριπές του ανέμου στον Λαγκαδά Μυτιλήνης ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο, το οποίο κινήθηκε προς την περιοχή Βρίσα.

Στις 15:55 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού για απομάκρυνση από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Δύο ηλικιωμένοι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο προληπτικά και είναι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό το μεγαλύτερο μέρος της φωτιάς έχει οριοθετηθεί ενώ παραμένει ενεργό λόγω των ανέμων το βόρειο μέτωπο. Έως αυτή την στιγμή επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 5 πεζοπόρα τμήματα, 21 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερό. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είναι σε επιφυλακή, το ίδιο και οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου. Ακόμα μεγάλη είναι η συνδρομή από εθελοντές αλλά και από μηχανήματα και υδροφόρες του δήμου.

Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά Έβρου

Καλύτερη δείχνει να είναι η εικόνα από το νότιο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς ενώ παράλληλα έχουν οριοθετηθεί κι άλλα σημεία της πυρκαγιάς. Ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, γνωστές και ως καντηλάκια, τις οποίες επιχειρεί να σβήσει άμεσα η πυροσβεστική.

Τα επίγεια και εναέρια μέσα συνεχίζουν την κατάσβεση. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό επιχειρούν 320 πυροσβέστες, 13 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων ένα είναι συντονιστικό.

Από τις τοπικές κοινότητες και τη βοήθεια του στρατού δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες με μηχανήματα, ώστε δασοκομάντος και εθελοντές να έχουν πρόσβαση στο δάσος για δημιουργία προστασίας.

Επιπλέον μεγάλη είναι η βοήθεια από τις δασικές υπηρεσίες, τους υλοτόμους, την ομάδα Δευκαλίωνα καθώς και τις υδροφόρες και τα μηχανήματα των Δήμων, που επιχειρούν μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση όλων των πυρκαγιών στα μέτωπα της Δαδιάς.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Βάκο Ροδόπης

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στην περιοχή Βάκο Ροδόπης σε χαμηλή βλάστηση. Επιχειρούν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 4 αεροσκάφη. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Φωτιά στη Σάμο - Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Φωτιά ξέσπασε στο Πυθαγόρειο Σάμου νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης σε χαμηλή βλάστηση, η οποία τέθηκε άμεσα σε έλεγχο. Στο σημείο επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου και 7 οχήματα, ενώ μεγάλη ήταν η συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Πύρινα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Πυροσβεστική έχει κληθεί να συνδράμει και σε άλλες πυρκαγιές στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις στα Ψακούδια Χαλκιδικής, στη Νεμέα και στο Άστρος Κυνουρίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη για Αττική και άλλες 4 Περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Πέμπτη 28 Ιουλίου, για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)
Πολύ υψηλός κίνδυνος 4 σε Aττική, Εύβοια, Βοιωτία, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Έβρο και νησιά Βορείου ΑιγάιουTwitter Πυροσβεστικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.