ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για το Gov.gr Wallet: Η χώρα προχωρά στη μετάβαση προς μια νέα ψηφιακή εποχή

Μητσοτάκης για το Gov.gr Wallet: Η χώρα προχωρά στη μετάβαση προς μια νέα ψηφιακή εποχή
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια βαθιά τομή, μια επιλογή με επίκεντρο τον άνθρωπο
INTIME NEWS

«Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν είναι ένας επιφανειακός μοντερνισμός, είναι μια βαθιά τομή, μια επιλογή με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τετάρτη, παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλώματος οδήγησης.

«Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένας επιφανειακός μοντερνισμός. Είναι μια βαθιά τομή, ένας βαθύς κοινωνικός εκσυγχρονισμός. Είναι μία επιλογή η οποία έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, τη ζωή του και γι΄αυτό και η ψηφιακή μετάβαση είναι τελικά μετάβαση σε μία πιο δυναμική οικονομία και σε μία πιο δίκαιη κοινωνία», τόνισε o κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εφαρμογής Gov.gr Wallet, μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν από σήμερα να δημιουργούν, αποθηκεύουν, και να ελέγχουν ως προς τη γνησιότητα τους, τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας και της άδειας οδήγησης αλλά και να υπογράφουν τα έγγραφα «γνησίου υπογραφής».

Αναφερόμενος στη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα μέσα από το gov.gr για το σχεδιασμό μιας σειράς νέων διαδικασιών με αποκλειστικό ψηφιακό αποτύπωμα, όπως αυτή του εμβολιασμού, το Power Pass, το Fuel Pass, αλλά και μια σειρά υπηρεσιών που προστίθενται στο ψηφιακό χαρτοφυλάκιο, όπως η ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, η 'Αυλη Συνταγογράφηση και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας για παιδιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η τεχνολογία, λοιπόν, δεν είναι μόνο στην υπηρεσία του πολίτη, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην εξάλειψη των ουρών στα γκισέ, αλλά στην υπηρεσία μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής, η οποία ακριβώς μπορεί να υλοποιηθεί σήμερα, επειδή έχουμε στη διάθεσή μας αυτές τις πολύ σημαντικές κατακτήσεις».

Καραμανλής, Μητσοτάκης, Πιερρακάκης, Θεοδωρικάκος
Καραμανλής, Μητσοτάκης, Πιερρακάκης, Θεοδωρικάκος

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αυτό το οποίο γίνεται σήμερα δεν ήταν καθόλου δεδομένο μέχρι και πριν από κάποια χρόνια. «Νομίζω ότι είναι ένα συλλογικό κέρδος για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, για την Δημόσια Διοίκηση και μια κατάκτηση της χώρας -όχι της κυβέρνησης- που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet, που σήμερα άνοιξε για τους πολίτες με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και σε λίγες μέρες για όλους, θα επιτρέπει τη δημιουργία και την αποθήκευση των νέων ψηφιακών αντιγράφων του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ψηφιοποίηση του κράτους προς όφελος του πολίτη και για την ασφαλή απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Οι πολίτες θα μπορούν να επιδείξουν τα νέα ψηφιακά έγγραφα για κάθε νόμιμη πράξη ή συναλλαγή εντός Ελλάδας, καθώς είναι ισάξια με τα έγχαρτα. Δεν θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν μόνο για ταξίδια στο εξωτερικό.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής οι πολίτες θα μπορούν να υπογράφουν τα έγγραφα «γνησίου υπογραφής» που διατίθενται στο gov.gr, δηλαδή υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδοτήσεις, ψηφιακές βεβαιώσεις εγγράφου και ιδιωτικά συμφωνητικά.

Στο μέλλον η εφαρμογή Gov.gr Wallet θα γίνει προσωπικός ψηφιακός «χαρτοφύλακας» των πολιτών για τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, καθώς θα επιτρέπει την αποθήκευση κι άλλων δεδομένων, όπως τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, τα στοιχεία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το αποτέλεσμα του ελέγχου ΚΤΕΟ, στοιχεία ασφάλισης και άλλα.

Η εφαρμογή Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμη για έξυπνες συσκευές Android και iOS. Η ταυτοποίηση του χρήστη γίνεται, είτε μέσω κωδικών Taxisnet, είτε μέσω στοιχείων e-banking. Στη συνέχεια, ο χρήστης λαμβάνει γραπτό μήνυμα με τον κωδικό επιβεβαίωσης, ώστε να εισέλθει με ασφάλεια στην υπηρεσία.

Όταν ο πολίτης χρησιμοποιεί τη νέα ψηφιακή ταυτότητα ή το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης, ο ελεγκτής σκανάρει τον QR κωδικό του ψηφιακού εγγράφου, μέθοδος που επιτρέπει όχι μόνο την εξακρίβωση των στοιχείων, αλλά και την επιβεβαίωση ότι το έγγραφο παραμένει σε ισχύ.

Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε έλεγχο, όμως για τη διευκόλυνσή του έχει στη διάθεσή του και τη λειτουργία quickscan, μέσω της οποίας προεγκρίνει μόνο τον επόμενο έλεγχο.

Η επιλογή quickscan είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις που ο πολίτης θέλει να ολοκληρώσει γρήγορα έναν αναμενόμενο έλεγχο, όπως πριν την είσοδο σε συναυλιακό χώρο ή σε γήπεδο, και παραμένει σε ισχύ για πέντε λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα του πολίτη δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτούν από τον ελεγκτή.

«Με το Gov.gr Wallet κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος που μας έχει εμπιστευτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πολιτογραφήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον. Πρόκειται για μια εφαρμογή με διπλή αξία. Από τη μία παράγει προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συναλλάσσονται παντού ψηφιακά, μόνο με το κινητό τους τηλέφωνο, γρήγορα και με ασφάλεια. Και από την άλλη, διαθέτει και μεγάλη συμβολική αξία, καθώς δύο από τα κυριότερα έγγραφα που οριοθετούν τη σχέση του πολίτη με το κράτος περνούν στην ψηφιακή εποχή. Εν τέλει, το Gov.gr Wallet λειτουργεί ως ταυτοποιητικό εργαλείο της ψηφιακής προόδου που κράτος και πολίτες καταγράφουμε την τελευταία τριετία και θα μας βοηθήσει να κάνουμε την καθημερινότητα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα απλούστερη και καλύτερη», δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματοποίησε αναλυτική παρουσίαση της νέας εφαρμογής.

«Σήμερα, κάναμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα προς την πολιτεία του μέλλοντος, δίνοντας σε όλους τους πολίτες, με μία νέα χρηστική ψηφιακή εφαρμογή, τη δυνατότητα να έχουν στο κινητό τους την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Η κυβέρνηση, σχεδιάζει και υλοποιεί αποτελεσματικά, έργα που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά όλων μας.

Με γνώμονα την ευκολία, την ταχύτητα, την ασφάλεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του δημοσιονομικού κόστους καθώς και τη διευκόλυνση του έργου ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία, προχωράμε μπροστά», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή. Κι αυτός ο μετασχηματισμός δεν ήταν, ούτε είναι εύκολος. Τίποτε απ' όσα είδαμε σήμερα, ή το προηγούμενο διάστημα, αλλά και όσα θα δούμε στο εγγύς μέλλον, δεν θα ήταν εφικτό αν δεν βγαίναμε από τον ψηφιακό μας μεσαίωνα. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, επί διακυβερνήσεως ΝΔ και μετά από 38 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να αποκτήσει νέο πληροφοριακό σύστημα. Αλλάξαμε εμείς, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών.

Ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αφορά βεβαίως τα μεγάλα έργα που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμού και υλοποίησης, όπως ο ΒΟΑΚ, η Πατρών - Πύργου, ο Ε-65, οι επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα, το Μετρό Πειραιά, το νέο Μετρό Θεσσαλονίκης και τόσα άλλα έργα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή. Γιατί, φυσικά και είναι απαραίτητος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και ασφαλώς πολύ σημαντικά τα εμβληματικά έργα. Όμως ακόμη πιο σημαντικός είναι ο σεβασμός στο πολίτη. Να μην τον ταλαιπωρεί το κράτος. Να μην τον εκδικείται με πολύπλοκες, χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες», ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο, Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διοικητής ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, το μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κοινωνίας της Πληροφορίας, Ασθενίδης Σταύρος, η Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Νίκη Τσούμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας & Έρευνας, Αριστείδης Σωτηρόπουλος και ο Προϊστάμενος στην αυτοτελή υπηρεσία συντονισμού της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr, Κοντογεώργης Διονύσης.