ΕΛΛΑΔΑ

Διονύσης Σιμόπουλος: «That's All Folks» - Το ιδιαίτερο «αντίο» του αστροφυσικού

Διονύσης Σιμόπουλος: «That's All Folks» - Το ιδιαίτερο «αντίο» του αστροφυσικού
Η ανάρτηση στο Facebook
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του σπουδαίου Έλληνα αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου σε ηλικία 79 ετών μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου του Διονύση Σιμόπουλου ανακοίνωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε αναφερθεί στη μάχη του με τον καρκίνο σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ τον Οκτώβριο του 2021 τονίζοντας ότι δεν ανακοίνωσε το πρόβλημα υγείας του για να μην τον λυπηθεί κανείς.

O Διονύσης Σιμόπουλος είχε καταγωγή από τον Γρύλλο Ηλείας και ήταν πατέρας τριών παιδιών. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά του, έκανε μία ανάρτηση στο Facebook του επιστήμονα με το ιδιαίτερο «αντίο» του: «Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. "Έφυγε" με χαμόγελο στα χείλη», έγραψε χαρακτηριστικά κάτω από τη φωτογραφία που ανέβασε στο προφίλ του Διονύση Σιμόπουλου η οποία έγραφε «That's All Folks».

Η νεκρώσιμη ακολουθία στην Αθήνα του θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα και μετά από επιθυμία του, θα ταφεί στο Γρύλλο Ηλείας.

Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ). Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

Χρημάτισε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (ΕΑΑΕ - European Association for Astronomy Education) (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για την συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» (Palmes Academiques) του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) τον τίμησε για την συμβολή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Στην καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών στις 22 Δεκεμβρίου 2015, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας τον βράβευσε «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου».