ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (18/08)

Πυροσβεστική: 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (18/08)
35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα
Twitter

Πυροσβεστική: Ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό για τις φωτιές στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Αναλυτικά οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη (18/08)

Τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές πραγματοποίησε σήμερα 17 Αυγούστου 2022 και ώρα 17:00 ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το τελευταίο 24ωρο στη χώρα εκδηλώθηκαν 35 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αναμένεται την Πέμπτη 18 Αυγούστου, υψηλός κίνδυνος επιπέδου 3 σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Διαβάστε τη Συνέντευξη Τύπου του Ιωάννη Αρτοποιού:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να επέμβει σε 673 αστικές πυρκαγιές, 516 παροχές βοηθείας και 284 δασικές πυρκαγιές εκ των οποίων οι 35 το τελευταίο 24ωρο.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Λάγια της Ανατολικής Μάνης επιχειρούν 42 πυροσβέστες με τρείς (3) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, οκτώ (8) οχήματα, οχτώ (8) αεροσκάφη και δύο (2) ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η σοβαρότερη πυρκαγιά αυτής της εβδομάδας εκδηλώθηκε κατά τις βραδινές ώρες τις 10ης Αυγούστου σε δύσβατη περιοχή πλησίον του οικισμού Λεύκη στη Θάσο. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις από αρκετές Περιφέρειες της Ελλάδας. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρείχαν δυνάμεις που διέθεσε το ΓΕΕΘΑ, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Αναφορικά με το συμβάν στην Θάσο, ανακοινώνουμε ότι συνελήφθη ένας ημεδαπός άνδρας ηλικίας 65 ετών ως υπαίτιος εμπρησμού από πρόθεση για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 02 Αυγούστου 2022 στη θέση «Κουρβάκια» και στις 10 Αυγούστου 2022 στη θέση «Μακρύ Ραχώνι Αχλάδας. Στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκαν εύφλεκτα υλικά και αντικείμενα. Ο συλληφθείς έχει παραπεμφθεί στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω ενέργειες.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, 137 προσαγωγές ατόμων εκ των οποίων οι 65 περιπτώσεις αφορούν συλλήψεις για το αδίκημα του εμπρησμού.

Παράλληλα όμως με την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το απόγευμα της 14ης Αυγούστου εκδηλώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ανέμων, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Το κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ. έλαβε 79 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το επόμενο τριήμερο αναμένεται επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, το Σάββατο αναμένεται μεταβολή του καιρού από τα βορειοδυτικά με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

Για αύριο Πέμπτη, αναμένεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ηράκλειο, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Κυρίες και κύριοι, απαιτείται από όλους ιδιαίτερη προσοχή και λήψη κάθε δυνατού μέτρου αυτοπροστασίας τόσο από πυρκαγιές όσο και από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών και την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Αναλυτικές οδηγίες αυτοπροστασίας μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σας ευχαριστώ»