ΕΛΛΑΔΑ

Πολεμική Αεροπορία: Το λάθος Λιβανέζου πιλότου έφερε την παρέμβαση ελληνικών F-16

Πολεμική Αεροπορία: Το λάθος Λιβανέζου πιλότου έφερε την παρέμβαση ελληνικών F-16
Τα δυο F-16 εντόπισαν και αναγνώρισαν το αεροσκάφος εταιρίας από τον Λίβανο
twitter.com/Intel_Sky

Ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας κλήθηκε να προχωρήσει σε αναγνώριση πτήσης επιβατικού αεροσκάφους, το οποίο πετούσε πάνω από την Ελλάδα και δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις στον ασύρματο.

Με νωπές τις μνήμες από την πτώση του Antonov στην Καβάλα, οι αρμόδιες Αρχές είναι καθημερινά σε εγρήγορση για τον έλεγχο του ελληνικού εναέριου χώρου. Έτσι, στις 10 Αυγούστου υπήρξε παρέμβαση αεροσκαφών της HAF για μια πτήση επιβατικού αεροσκάφους από τον Λίβανο, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στα σήματα που δεχόταν στον ασύρματο.

Σύμφωνα με τον λογαριασμό Intel_Sky στο Twitter, ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση αεροσκαφών πολιτικής και πολεμικής αεροπορίας, το περιστατικό αφορούσε στην πτήση ME242 της Middle East Airlines από ένα Airbus με 145 επιβάτες η οποία είχε ξεκινήσει από τη Μαδρίτη και είχε προορισμό τον Λίβανο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο πιλότος του αεροσκάφους, όπως έγινε εν τέλει γνωστό από εκπρόσωπο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως υποστηρίζει ο εν λόγω λογαριασμός στο Twitter, είχε πατήσει το λάθος κουμπί στο πιλοτήριο και δεν είχε προσαρμόσει τη συχνότητα του ασυρμάτου για να μπορεί να λαμβάνει τα σήματα.

Από τη στιγμή που έγιναν συνεχόμενες κλήσεις χωρίς ανταπόκριση, μέσω του ΝΑΤΟ σημάνθηκε συναγερμός (σ.σ. Code Renegade), με τις ελληνικές αρχές να ειδοποιούνται από τη στιγμή που το αεροσκάφος ήταν σε ελληνικό FIR. Άμεσα δυο ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα, εντόπισαν και αναγνώρισαν το αεροσκάφος.

Ο εντοπισμός έγινε πάνω από την Αργολίδα, με τους χειριστές να κοιτούν στο cockpit και να μην διαπιστώνουν κάτι επιλήψιμο. Στις επόμενες στιγμές, ο πιλότος του αεροσκάφους της MEA απέκτησε πρόσβαση στον ασύρματο, διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς και μετά από χαιρετισμό με τους χειριστές των F-16 συνέχισε την πορεία του.