ΕΛΛΑΔΑ

Δηλώσεις της Μισέλ Αλιό-Μαρί στο κογκρέσο των Εβραίων της Ευρώπης

Δηλώσεις της Μισέλ Αλιό-Μαρί στο κογκρέσο των Εβραίων της Ευρώπης
Η Γαλλία "δεν δέχεται ότι το Ιράν αποσταθεροποιεί" τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ...

Η Γαλλία "δεν δέχεται ότι το Ιράν αποσταθεροποιεί" τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ενώπιον του Κογκρέσου των Εβραίων της Ευρώπης η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί διαβεβαιώνοντας ότι το Παρίσι "φίλος του Ισραήλ", είναι πάντα δεσμευμένο στην υπόθεση της επίτευξης μιας "διαρκούς ειρήνης".

"Γνωρίζω τις ανησυχίες που προκαλεί το ιρανικό καθεστώς αλλά η Γαλλία δεν αποδέχεται την άποψη ότι το καθεστώς αυτό αποσταθεροποιεί την περιοχή και τον κόσμο" επισήμανε η κ. Αλιό-Μαρί υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι δεν αποδέχεται πως "το Ιράν διαθέτει πυρηνικό όπλο".

Υπενθυμίζεται ότι η Τεχεράνη ανησυχεί τόσο τις δυτικές όσο και τις αραβικές χώρες με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες αλλά και λόγω της επιρροής που ασκεί στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά το σιιτικό λιβανικό κίνημα της χεζμπολάχ και το παλαιστινιακό κίνημα της Χαμάς, τη στιγμή που η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ τεταμένη στο Λίβανο ενώ οι συνομιλίες Ισραήλ-Παλαιστίνιων βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

"Εάν οι ιρανοί αξιωματούχοι δεν καταφέρουν να άρουν τις αμφιβολίς της διεθνούς κοινότητας για τις προθέσεις τους, τότε οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν θα αναθεωρηθούν, προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επανέλαβε ότι "η Γαλλία είναι φίλη του Ισραήλ και επιθυμεί να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και πλήρη ανεξαρτησία του στην περιοχή".

Επισήμανε την πάγια θέση της Γαλλίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους βιώσιμου και δημοκρατικού, εντός των συνόρων του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα των δύο ξεχωριστών κρστών, του Παλιαστινιακού και του Ιρσαήλ.

Καταλήγοντας, αφού υποσχέθηκε ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει ασκώντας τη γαλλική διπλωματία θα είναι "σαφής, σταθερός και χωρίς παλινδρομήσεις" επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας για την απελευθέρωση του γαλλλο-ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που κρατά όμηρο η Χαμάς.