ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Τούρκοι ψαράδες οδήγησαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα τη λέμβο με τους μετανάστες

Μυτιλήνη: Τούρκοι ψαράδες οδήγησαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα τη λέμβο με τους μετανάστες
Συνεχίζονται οι έρευνες του Λιμενικού σε Μυτιλήνη και Κύθηρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI

Οι διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη φέρονται να αποκάλυψαν τουρκική συμμετοχή στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους.

Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο επιβεβαιώνεται η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και να πιέσει τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία και θαλάσσια, με κάθε τρόπο. Οι δυο τραγωδίες που συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα σε Μυτιλήνη και Κύθηρα ήρθαν να πιστοποιήσουν πως οι διακινητές, αλλά και όσοι συνεργάζονται με αυτούς στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ποσώς ενδιαφέρονται για τις ανθρώπινες ζωές.

Όπως αποκαλύφθηκε, λοιπόν, από τους μετανάστες που διασώθηκαν και έδωσαν καταθέσεις στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική συμμετοχή στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα ήταν καταλυτική. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, τουρκικά αλιευτικά σκάφη συνόδευαν τη βάρκα των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκίνησε από το Αϊβαλί μέχρι να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μέχρι τώρα, έχουν πιστοποιηθεί 18 νεκροί εκ των οποίων 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα αγόρι περίπου 15 ετών. Οι διασωθέντες έχουν ανέβει στους 28, με την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος να συνεχίζεται.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βίωσαν οι άνθρωποι αποτελούν οι δηλώσεις του Διοικητή Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, Γιώργου Κουτρουμπίλα αλλά και ενός ακόμα συμμετέχοντα στην επιχείρηση. «Προσπαθούσαμε να βάλουμε μια τάξη να ανασύρουμε ό,τι μπορούσαμε. Το πιο αγχωτικό ήταν τα αντικείμενα που επέπλεαν και φοβόμασταν μην είναι βρέφη. Βλέπαμε μικρές τσάντες καλυμμένες με φύκια και δεν ήξερες τι είναι, πήγαινες να γυρίσεις κάτι και κρατούσες την ανάσα σου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, παραμένει πολύ δύσκολη η κατάσταση και στα Κύθηρα όπου συντελέστηκε ακόμα μια τραγωδία καθώς ιστιοπλοϊκό με περίπου 100 μετανάστες προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε. Οι άνδρες του Λιμενικού προσπαθούν να περισυλλέξουν σορούς που επιπλέον στη θάλασσα, με τις καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν κατά πολύ το έργο τους.

Σχετικές ειδήσεις

«Βρίσκαμε αντικείμενα, φοβόμασταν μήπως ήταν μωρά», συγκλονίζει ο διοικητής του Λιμεναρχείου

Εκπρόσωπος Λιμενικού: Βάζουν εγκύους και παιδιά σε υπερφορτωμένα φουσκωτά με θυελλώδεις ανέμους

Μυτιλήνη - Σοκάρουν μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr: Πήρα το σωσίβιο ενός νεκρού για να σωθώ