Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι τιμές στο πετρέλαιο «στέλνουν» τους πολίτες στις κουβέρτες
Εκτός ελέγχου η ακρίβεια στα καύσιμα με τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται.
Πηγή: Pexels.com
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές στο πετρέλαιο «σκεπάζουν» τους πολίτες με κουβέρτες

Οι πρώτες παραγγελίες στο πετρέλαιο θέρμανσης έχουν ξεκινήσει καθώς τα νοικοκυριά θέλουν να κάνουν από νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα - Ωστόσο ορισμένοι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στη θέρμανση με…κουβέρτες - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην πρεμιέρα του πετρέλαιου θέρμανσης.

Πρεμιέρα έκανε το πρωί της Παρασκευής το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο διατίθεται στην αγορά, σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών ύστερα από τις εκπτώσεις που έγιναν γνωστές χθες και σήμερα.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις καθώς μόλις την προηγουμένη Δευτέρα τα δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής στο 1,55 ευρω ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ - μετά την έκπτωση στις εταιρίες εμπορίας, που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο - διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί στο 1,31 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr οι καταναλωτές ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αναζητούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, ενώ κάποιοι θα αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στη θέρμανση με…κουβέρτες.

Επαγγελματίες του κλάδου μιλούν στο Newsbomb.gr για την «πρεμιέρα» του πετρελαίου θέρμανσης

Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Zάγκα μιλώντας στο Newsbomb.gr το πρωί της Δευτέρας ανέφερε ότι η τιμή βρίσκεται στο 1,40 -1,45 ευρώ το λίτρο μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών ενώ αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο λέγοντας: «Το φυσικό αέριο ότι “σηκώνει κεφάλι” αφού η τιμή είναι πολύ πιο πάνω από το πετρέλαιο. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι για να είμαστε σίγουροι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι «η λιανική τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,42 με 1,43 ευρώ το λίτρο».

Ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσηςeurokinissi.gr

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Ελλάδας Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο Newsbomb.gr για την πρεμιέρα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης είπε ότι: «Με βάση τις σημερινές τιμές, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δίνεται στη τιμή του 1,40 ευρώ το λίτρο».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξήθηκαν οι παραγγελίες λόγω φόβου

Ήδη πάντως οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει από τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν νωρίς τον προγραμματισμό τους ενόψει του χειμώνα. Παρατηρείται ωστόσο ότι οι ποσότητες που παραγγέλνουν είναι μικρότερες.

«Υπάρχουν παραγγελίες αλλά μέχρι 500 λίτρα. Ο κόσμος όσο πάει καλά ο καιρός το αφήνει, έχουν την ελπίδα μήπως πέσει η τιμή. Είναι διχασμένοι, άλλοι σκέφτονται να προλάβουν να βάλουν γιατί μπορεί να ανέβει η τιμή ενώ άλλοι περιμένουν μήπως πέσει. Όλα είναι μια ζαριά, ένα ρίσκο. Η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει από σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο οι περισσότεροι θα παραλάβουν αύριο», είπε η κυρία Ζάγκα.

Από την πλευρά του ο κ. Κιούσης ανέφερε: «Υπάρχουν παραγγελίες, ο κόσμος φοβάται μήπως ανέβει η τιμή».

Παράλληλα ο κ. Ασμάτογλου τόνισε: «Εκδηλώνεται ενδιαφέρον, υπάρχουν παραγγελίες καθώς οι δεξαμενές είναι άδειες από πέρυσι. Οι παραγγελίες δεν έχουν πολλά».

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Φωτιά» στα καύσιμα και στις τσέπες των καταναλωτών

Όσον αφορά την τιμή στα καύσιμα το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε τα 2 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται το ράλι αυτό συνεχίζεται. Το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει μόνο όσους κινούνται με diesel αλλά και όλα τα ελληνικά νοικοκυριά καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου κίνησης προκαλούν επιπλέον κόστος στις υπηρεσίες μεταφοράς κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω ανατιμήσεις στα προϊόντα και κατ’ επέκταση σε αύξηση του πληθωρισμού.

«Φωτιά» στα καύσιμα και στις τσέπες των καταναλωτών.eurokinissi.gr

Η τιμή στην Αττική και την Θεσσαλονίκη σήμερα βρίσκεται στα 2,12 ευρώ. Η ακρίβεια στα καύσιμα έχει κάνει τους οδηγούς να αδυνατούν πλέον να καλύψουν το κόστος που αυξάνεται ενώ την ίδια ώρα το ντόμινο ανατιμήσεων τους οδηγεί σε «αδιέξοδο» και όπως ανέφεραν οι καταναλωτές στην κάμερα του Newsbomb.gr έχουν μειώσει τις αποστάσεις τους».

Ανατροπή με τις τιμές διάθεσης πετρελαίου κίνησης

Φθηνότερο από το φυσικό αέριο έγινε και πάλι το πετρέλαιο θέρμανσης μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ) να προσφέρει έκπτωση στην τιμή.

Οι ετεαιρείες εμπορίας άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους αργά χθες το βράδυ όταν ενημερώθηκαν από τα ΕΛΠΕ ότι τους προσφέρει έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πετρέλαιο θέρμανσης θα έκανε «πρεμιέρα» στην τιμή του 1,44-1,46 ευρώ το λίτρο, τελικά και μετά την έκπτωση των ΕΛΠΕ, θα βγει με τιμή 1,36-1,37 ευρώ το λίτρο και θα διαμορφωθεί οριακά χαμηλότερα από την τιμή του φυσικού αερίου για το σύνολο των καταναλωτών και αρκετά χαμηλότερα για τους καταναλωτές που θα λάβουν και την επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η τιμή του τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.eurokinissi.gr

Με ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αναμένεται η στάση του έτερου διυλιστηρίου της Motor Oil με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να μην ακολουθήσει την κίνηση των ΕΛΠΕ και αυτό γιατί τα περιθώρια κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ μικρά με αποτέλεσμα να χάσει σοβαρά μερίδια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα ΕΛΠΕ κράτησαν χαμηλούς τόνους και δεν προέβησαν σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την παροχή της έκπτωσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου μετά και την έκπτωση της ΔΕΠΑ (90 ευρώ η μεγαβατώρα) διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και πριν από την έκπτωση των ΕΛΠΕ ήταν κατά περίπου 18%φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

«Παράθυρο» για επιστροφή της επιδότησης στο ντίζελ κίνησης

«Παράθυρο» για νέα επιδότηση στο ντίζελ κίνησης, η τιμή του οποίου μετά την κατάργηση της επιδότησης στην αντλία ξεπέρασε αυτή της αμόλυβδης βενζίνης άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου από το βήμα της βουλής.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Αυτό στο ντίζελ είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παντού στην Ευρώπη οι τιμές του ντίζελ έχουν αυξηθεί περισσότερο από της βενζίνης. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα. Ας συμφωνήσουμε ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Σταματήστε αυτή την προπαγάνδα, ότι ευθύνεται για τα πάντα στον κόσμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μας απασχολεί το ζήτημα. Πράγματι οι αυξήσεις στο ντίζελ θα αυξήσουν το κόστος των προϊόντων. Μετράμε τις δυνατότητες μας και θα δούμε αν μπορούμε να εξαγγείλουμε κάτι».

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για μέτρα της κυβέρνησης που δημιουργούν «ευτράπελα» αναφέροντας χαρακτηριστικά την κατάργηση της επιδότησης του ντίζελ κίνησης στην αντλία.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Λαμβάνετε αποφάσεις που δημιουργούν ευτράπελα. Πήρατε την επιδότηση από το ντίζελ, αφού δεν φορολογήσατε πόρους, για να επιδοτήσετε το πετρέλαιο θέρμανσης. Πέρσι το ντίζελ είχε 1,4 και φέτος 2,1. Πρωτοφανές. Πού είναι το ντίζελ κίνησης πιο ακριβό από το πετρέλαιο; Με το ντίζελ κίνησης κινείται ο επιχειρηματίας που μεταφέρει προϊόντα. Κάνει πιο συμφέρουσα τη μεταφορά με ΙΧ παρά με επαγγελματικό αυτοκίνητο. Δεν είναι ευτράπελο αυτό;».

Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο κίνησης πήρε την ανιούσα από 1η Οκτωβρίου που διεκόπη από το υπουργείο Οικονομικών η οριζόντια επιδότηση στην αντλία με 12 λεπτά ανά λίτρο ή 15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα σήμερα - Ανατροπή με τις τιμές διάθεσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανατροπή με την τιμή - Φθηνότερο από το αέριο

Καύσιμα - Ζάγκα στο Newsbomb.gr: «Προδομένοι οι οδηγοί ΙΧ πετρελαίου» - Εκτός ελέγχου η ακρίβεια

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ