ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nοµοθετική παρέµβαση για την αγορά των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων

Nοµοθετική παρέµβαση για την αγορά των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων
Pixabay

Σε νοµοθετική παρέµβαση, που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στην αγορά των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί εν πολλοίς ανεξέλεγκτα σε διαστάσεις που προσεγγίζουν το 15% της συνολικής οικονοµικής δραστηριότητας του τουρισµού, αναµένεται να προβεί άµεσα η κυβέρνηση.

Η άµεση ρύθµιση και οριοθέτηση της εν λόγω αγοράς, που είναι γνωστή και ως «οικονοµία διαµοιρασµού» και ο κύκλος εργασιών της υπολογίζεται πλέον σε 3,371 δισ. ευρώ, κρίνεται απαραίτητη διότι, όπως και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, η καλπάζουσα ανάπτυξή της έχει αρχίσει να έχει πλήθος επιπτώσεων.

Mελέτη της Grant Thornton µε τίτλο «Βραχυχρόνιες µισθώσεις: επιπτώσεις στις πόλεις και στους πολίτες», καταγράφει τόσο το µέγεθος της αγοράς των βραχυχρόνιων µισθώσεων όσο και το αρνητικό αποτύπωµά της από την ανεξέλεγκτη γιγάντωση της δραστηριότητας. Συνάγεται επίσης από τα στοιχεία ότι η τουριστική δαπάνη της οικονοµίας διαµοιρασµού µεγεθύνεται µε µέσο ρυθµό 15% ετησίως.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η προεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία τόσο µε τα υπουργεία Οικονοµικών, Περιβάλλοντος και Τουρισµού, όσο και µε τον Σύνδεσµο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλους αντιπροσωπευτικούς φορείς του τουρισµού, κινείται προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιµάζει νοµοθετική ρύθµιση, η οποία θα δίνει την αρµοδιότητα προσδιορισµού των κανονιστικών παραµέτρων της λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιων µισθώσεων στους δήµους. Οι δήµοι κατόπιν τεκµηριωµένων από µελέτες στοιχείων, οι οποίες θα συναξιολογούν παραµέτρους όπως η φέρουσα ικανότητα των περιοχών ευθύνης τους, οι ανάγκες στέγασης των δηµοσίων λειτουργών –όπως δάσκαλοι και ιατροί–, των εργαζοµένων στον τουρισµό και άλλες δραστηριότητες των εν λόγω περιοχών, η επάρκεια των υποδοµών, αλλά και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των επιµέρους γειτονιών τους, θα µπορούν να θέτουν όρια στον αριθµό των ακινήτων που θα µπορούν να διατίθενται ανά πάσα στιγµή µέσω ηλεκτρονικών πλατφορµών προς βραχυχρόνια µίσθωση.

∆εύτερον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει παράλληλα µε νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Οικονοµικών και στη διαφοροποίηση της φορολογικής αντιµετώπισης των φυσικών και νοµικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή, ανάλογα µε το αν αποτελούν µικροϊδιοκτήτες µε ένα-δύο ακίνητα ή επαγγελµατίες που διαθέτουν προς βραχυχρόνιες µισθώσεις έναν σηµαντικό αριθµό ακινήτων.