ΕΘΝΙΚΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Βάση «ιπτάμενων κατασκόπων» στη Λάρισα -Αμερικανικά UAV's θα επιχειρούν στο Αιγαίο

Ένοπλες Δυνάμεις: Βάση «ιπτάμενων κατασκόπων» στη Λάρισα -Αμερικανικά UAV's θα επιχειρούν στο Αιγαίο

Η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα εξελίσσεται σε «φωλιά» αμερικανικών αλλά και ελληνικών UAV’s.

Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή. Στο ανατολικό Αιγαίο, καθημερινά πλέον οι Τούρκοι στέλνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη να για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί drones να πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο.

Η αντίδραση της Ελλάδας

Η ελληνική αεράμυνα έχει πολλαπλές βαθμίδες αντίδρασης και μπορεί να εντοπίσει κάθε είδους απειλή, ειδικά εισβολείς με τόσο μικρή ταχύτητα.

Παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά drones είναι εύκολος στόχος για κάθε επίγειο και εναέριο οπλικό σύστημα της χώρας μας, μιας και η ταχύτητά τους είναι πολύ μικρή, η ελληνική πλευρά δεν εφησυχάζει και αναζητά λύσεις που θα αποτρέπουν άμεσα και αποτελεσματικά την είσοδο των τουρκικών UAV’s.

Όπως έχουμε αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από τον περασμένο Ιούλιο, το ΓΕΕΘΑ έχει καταρτίσει σχέδια για αποτελεσματική ανάσχεση της απειλής των τουρκικών drones, χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η κατάρριψή τους, ενώ έχει συνεχείς επαφές για ενίσχυση της χώρας μας με τα πλέον προηγμένα UAV’s, που όχι μόνο θα πετούν και θα καταγράφουν, αλλά θα φέρουν και οπλισμό.

Από την Άνοιξη του 2021 οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βάλει στη φαρέτρα τους τα εξαιρετικών δυνατοτήτων ισραηλινά UAV’s HERON, τα οποία υπάγονται στη νεο-συσταθείσα Διακλαδική Μονάδα Medium Altitude - Long Endurance UAV (MALE UAV), η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ μέσω του ΓΕΑ και εδρεύει στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο. Είναι πλήρως ενταγμένα στις επιχειρησιακές αποστολές και δίνουν συνεχή εικόνα και δεδομένα τόσο στη βάση τους στη Σκύρο όσο κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, «τρέχει» το πρόγραμμα για την απόκτηση τριών UAV τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία όχι μόνο μπορούν να παρακολουθούν τον «εχθρό» μεταδίδοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του πεδίου στα κέντρα επιχειρήσεων, αλλά και να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχοντας τη δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες και ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο. Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε ύψος ακόμα και 40.000 ποδών, τα καθιστά απρόσβλητα από τα όπλα του αντιπάλου.

Το αμερικανικό MQ-9 Reaper

Ωστόσο, στη Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου οι Αμερικανοί την έχουν καταστήσει αμερικανικό στρτατηγείο από την οποία ελέγχουν Βαλκάνια και Μεσόγειο, έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά UAV's σε κούτες και μονταρίστηκαν εκεί.

Όπως έχουμε επισημάνει, το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ προβλέπει τη δημιουργία Αεροπορικής Βάσης που θα φιλοξενεί μόνο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτή δεν είναι άλλη από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.