ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Τα «αόρατα» παιδιά και η πίεση για ακίνητα σε συγγενείς

Κιβωτός του Κόσμου: Τα «αόρατα» παιδιά και η πίεση για ακίνητα σε συγγενείς
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Κιβωτός του Κόσμου: Ασύλληπτες καταγγελίες από συγγενείς παιδιών που έχουν υπάρξει τρόφιμοι στις δομές. «Τι να τα κάνουμε τα ρούχα, δεν έχετε κανένα σπιτάκι;», είπε κοινωνική λειτουργός σύμφωνα με θεία παιδιού που φιλοξενούνταν από την οργάνωση. Πώς η κωλυσιεργία στις αναδοχές συνδέεται με το σκάνδαλο στην παιδική προστασία.

Η έρευνα για την Κιβωτό του Κόσμου είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ παράλληλα ανοίγουν ολοένα και περισσότερα στόματα. Τόσο συγγενών παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις δομές της οργάνωσης, όσο και πρώην τρόφιμων σε αυτές. Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ προβλήθηκαν νέες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες στις δομές της Κιβωτού υπήρχαν απειλές, κακομεταχείριση αλλά και ευθεία παραίνεση προς τους συγγενείς να μεταβιβάσουν ακίνητα στο ίδρυμα!

Συγκεκριμένα, θεία ενός παιδιού που ήταν τρόφιμο στη δομή του Κολωνού, είπε μεταξύ άλλων πως «Είχα πάρει ρούχα, τα είχα πάει εκεί. Δεν τους δώσανε καμία σημασία και έρχεται κάτω και μου λέει «εντάξει, τι να τα κάνουμε κυρία μου τα ρούχα; Κανένα σπιτάκι έχετε;» Εγώ νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα».

Νωρίτερα, είχε αναφέρει πως «Δύο μήνες κάναμε να το δούμε το παιδί. Δεν μας έλεγαν πού είναι το παιδί. Εμείς νομίζαμε ότι βρίσκεται μέσα στη δομή του Κολωνού και το παιδί το φέρνανε με λεωφορεία εκεί για να το δούμε. Το βλέπαμε με την κοινωνική λειτουργό σε ένα γραφειάκι 3x4 χωρίς να μπορούμε να είμαστε ούτε πέντε λεπτά μόνοι».

«Το πρώτο και κύριο ήταν μέσα στη βρωμιά. Ψείρες είχε στο κεφάλι του. Με ρούχα ξένα, από αυτά που είχαμε εμείς του παιδιού. Και ήταν και βρώμικο πολύ το παιδί. Πολύ τρομαγμένο και φοβισμένο. Κατάφερα 5 λεπτά μόνο και μου είπε ότι θέλει να φύγει από εκεί, που το ρώτησα. Εμάς μας είπαν ότι απαγορεύονται προσωπικές ερωτήσεις. Μετά όταν φύγαμε από εκεί έκλεισαν στο δωμάτιο το παιδί και το απείλησαν ότι δεν θα ξαναδεί τον πατέρα του, αν δεν πει τι του είπαμε ο πατέρας και εγώ», τόνισε.

Πρώην τρόφιμος στην Κιβωτό του Κόσμου, ανέφερε πως υπήρχαν ξυλοδαρμοί. «Ξύλο και σφαλιάρες, σπρωξίματα», λέει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως «αν άκουγες είχες την ανάλογη επιβράβευση», κάνοντας λόγο για κρουαζιέρες και ταξίδια στο εξωτερικό. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την παρουσία του κλουβιού στη δομή του Βόλου λέγοντας πως ο ίδιος είχε μείνει 45 λεπτά σε απομόνωση.

Μητέρα παιδιών που ζούσαν στις δομές, κάνει λόγο για χαστούκια και μπουνιές στα παιδιά της. «Μου είχε περιγράψει ότι φερόντουσαν πάρα πολύ άσχημα. Ότι και τον μικρό τον γιο μου δεν του έδιναν φαγητό. Μου είχε περιγράψει ότι τον κλείδωναν μέσα σε ένα κλουβί, το αγοράκι μου το άλλο».

Πρώην τρόφιμη, ανέφερε πως μπήκε στην απομόνωση επειδή δεν είχε πλύνει καλά τα πιάτα. «Η κυρία παιδαγωγός μια φορά με έβαλε τιμωρία να μείνω στο δωμάτιο όλη μέρα, επειδή δεν είχα πλύνει τα πιάτα καλά. Ήταν η δεύτερη φορά που έπλενα τα πιάτα, δεν ήξερα πώς να το κάνω», τόνισε.

Παράλληλα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ παρουσιάστηκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την οσμή σκανδάλου σε ό,τι αφορά τις αναδοχές παιδιών και την πρακτική που χρησιμοποιούν ιδρύματα όπως η Κιβωτός του Κόσμου. Στο θέμα αναφέρθηκε και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κάνοντας λόγο για συμφέροντα στην παιδική προστασία.

Στην Κιβωτό του Κόσμου, λοιπόν, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο ρεπορτάζ, υπήρχε μεγάλη απροθυμία για τις αναδοχές παιδιών. Οι αριθμοί το μαρτυρούν αυτό καθώς στο ίδρυμα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 137 παιδιά και το 2021 έγιναν μόλις έξι αναδοχές από εκεί, ενώ συνολικά στη χώρα είχαν γίνει 210. Από τη δομή της Χίου δεν έχει γίνει καμία αναδοχή εδώ και δύο χρόνια, ενώ από τη δομή της Πογωνιανής, όπου φιλοξενούνται τα περισσότερα παιδιά, έγιναν μόλις τρεις αναδοχές σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν και κάποιες από τις πρακτικές που χρησιμοποιούσε η Κιβωτός του Κόσμου. Μία από αυτές ήταν να χωρίζει τα βιολογικά αδέρφια και να μην τους επιτρέπει να βλέπονται, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι έχουν δείξει πως οι υπεύθυνοι κρατούσαν ελλιπή στοιχεία για τα παιδιά των δομών και δεν ενημέρωναν ως όφειλαν τους φακέλους τους. Αντίστοιχες πληροφορίες προβλήθηκαν και στο δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου έγινε λόγος για «αόρατα παιδιά» στην Κιβωτό του Κόσμου.

Απειλές κατά του 19χρονου: «Θα σε σκοτώσω...»

Ο 19χρονος πρώην τρόφιμος που κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο φέρεται να απειλείται ακόμα και για τη ζωή του από αγνώστους μετά τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με τη Realnews, ο 19χρονος που κατήγγειλε ασέλγεια, δέχτηκε μήνυμα, στο οποίο άγνωστος τον απειλεί πως θα βάλει άτομα να του κάνουν κακό». Συγκεκριμένα, ο 19χρονος φέρεται να δέχτηκε το εξής μήνυμα:

«Γεια. Είσαι καλά; Το λοιπόν ή θα τα πάρεις όλαααααα πίσω η αλλιώς θα βάλω άτομα να σου κάνουμε κακό και έχω πάρα πολλά άτομα να ξέρεις. Γνωρίζω το που μένεις από κάποιον άλλον αλλά έτσι και δεν μαζέψεις όλες τις μ…. που έχεις κάνει και εσύ και όλοι οι υπόλοιποι… σου να ξέρεις δεν θα ζεις. Αυτό σου λέω μόνο. Θα σε σκοτώσω».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Σχετικές ειδήσεις