ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μια ανώνυμη επιστολή αποκάλυψε τους κακοποιούς με τα διπλώματα!

Πώς μια ανώνυμη επιστολή αποκάλυψε τους κακοποιούς με τα διπλώματα!

Και ποιος δεν τα... έπαιρνε στην υπόθεση της διάβρωσης των θεωρητικών εξετάσεων για δίπλωμα οδήγησης σε αλλοδαπούς, που εξάρθρωσε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ., ενώ όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη -υπερβολικά καλά τεκμηριωμένη όμως- ανώνυμη επιστολή, η οποία ευτυχώς λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους...

Πυροβολισμοί, απειλές, κατάχρηση της νέας τεχνολογίας, εκτεταμένη διαφθορά μεγάλου αριθμού ιδιωτών αλλά και δημοσίων λειτουργών.

Η υπόθεση με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που φρόντιζε να βοηθάει με το αζημίωτο αλλοδαπούς να λάβουν το δίπλωμα οδήγησης, φαίνεται ότι έχει μεγάλη «ουρά», ενώ όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr, όλα ξεκίνησαν από μια ανώνυμη καταγγελία, από έναν πολίτη με γνώση της νοσηρής αυτής κατάστασης, που έκανε τα πάντα για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να καταλήξουμε στις 13 συλλήψεις, ενώ κατηγορούνται ακόμα 58 άτομα!

Συνολικά, δε, υπολογίζεται ότι, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Το κουβάρι για την έναρξη των ερευνών μιας καθόλου εύκολης υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγει με την ανώνυμη επιστολή που δημοσιεύει το Newsbomb.gr, η οποία στάλθηκε ήδη από τις 9/5/2022 σε μια σειρά δεκάδων παραληπτών, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέχρι την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Μεταφορών.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν σχεδόν... γραμμή προς γραμμή, το περιεχόμενο της επιστολής.

Σφαίρες και απειλές προς τους εξεταστές!

Η έκταση της διαφθοράς είναι τεράστια και αφορά τόσο σε μεγάλο αριθμό σχολών οδήγησης, όσο και δημοσίων υπαλλήλων, υπεύθυνων για τις θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης. Οι μικρές «συμμορίες»... εξυπηρέτησης για τα διπλώματα, μετατράπηκαν τελικά σε πραγματικές εγκληματικές οργανώσεις, αφού πέραν των υπαλλήλων και των στελεχών των σχολών οδηγών, παρεισέφρησαν και εγκληματικά στοιχεία από τη νύχτα! Και καπού εδώ ξεκινάν οι απειλές κατά ζωής αλλά και οι πυροβολισμοί...

Η επιστολή αυτή, κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή από την πρώτη στιγμή καθώς ελάχιστες εβδομάδες πριν την αποστολή της, ένας προϊστάμενος διεύθυνσης μεταφορών στα δυτικά προάστια, είδε με τρόμο το αμάξι του «τρυπημένο» από σφαίρες, καθώς ήταν από αυτούς που δεν... έκαναν τα στραβά μάτια στις απόπειρες διάβρωσης των εξετάσεων. Μάλιστα, κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό.

Δεν ήταν ο μόνος που απειλήθηκε. Εξεταστές και στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Μεταφορών ανά καιρούς έβλεπαν τα λάστιχα στα ΙΧ τους σκασμένα, ή τα μπουλόνια των τροχών ξεβιδωμένα. Υπήρχε ένας διαρκής φόβος για σαμποτάζ στο όχημά τους, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει και δυσάρεστο ατύχημα...

Ως εκ τούτου, η επιστολή προωθήθηκε άμεσα από την Περιφέρεια Αττικής στην Εισαγγελία Αθηνών και οι πολύπλοκες έρευνες -καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες, όσο και... δεκάδες ύποπτοι- ξεκίνησαν. Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Η επιστολή που ξετύλιξε το κουβάρι των ερευνών

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καταγγέλλων, θεωρώντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν θα πράξει τα δέοντα, απέστειλε τις πληροφορίες του και στα αρμόδια υπουργεία ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου, όπως λέει, «να μας τραβήξουν το αυτί», καθώς «αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να κινητοποιηθούν οι ελληνικές Αρχές»! Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του newsbomb.gr, αυτή τη φορά η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική, όπως κρίνεται και εκ του αποτελέσματος.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο καταγγέλων, που φαίνεται καλός γνώστης του ζητήματος, το μέγεθος του προβλήματος, έχει τέτοια έκταση στην Ελλάδα, που ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήδη σκέφτονται να μην αναγνωρίζουν τα διπλώματα που εκδίδονται από τις ελληνικές αρχές!

Όπως αναφέρει στην επιστολή, ο λόγος που τόσοι πολλοί αλλοδαποί επεδίωκαν να βγάλουν ελληνικό δίπλωμα -κλέβοντας στις εξετάσεις και πληρώνοντας με το αζημίωτο για αυτό- ήταν για να αξιοποιήσουν ένα επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο, ώστε να κινούνται ελεύθερα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Ο καταγγέλων αρχικά κάνει λόγο για «ανοχή» εκ μέρους των αρχών αλλά και της Περιφέρειας, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι υπηρεσίες λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από σχολές οδηγών, ενώ προσθέτει ότι ορισμένα στελέχη έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας για τον προεκλογικό τους αγώνα από σχολές οδηγών…

Περιγράφει, δε, ότι μέτρα ασφάλειας στις αίθουσες των εξετάσεων πράγματι λαμβάνονταν, ωστόσο όποιος πληρώνει τα… παρακάμπτει, με τους εξεταστές να κάνουν, αναλόγως την περίπτωση, τα στραβά μάτια, ακόμα και να απενεργοποιούν τα συστήματα ελέγχου των εξεταζόμενων.

Το χειρότερο είναι ότι η διαφθορά τελικά έγινε τόσο μεγάλη, που τελικά σχεδόν κανείς, ακόμα και τίμιοι υπάλληλοι, δεν έμειναν αλώβητοι, σύμφωνα πάντα με τα λόγια του καταγγέλοντα.

«Μετά από λίγο καιρό οι εξεταστές κατάλαβαν ότι κάποιοι έκαναν τα στραβά μάτια έναντι αμοιβής σε μαθητές συγκεκριμένων σχολών κάτω τη μύτη των συναδέλφων τους, ενώ ήταν αυστηροί για τους άλλους. Στην αρχή οι υπάλληλοι άρχισαν να υποκύπτουν έναντι αμοιβής, μιας και οι περισσότεροι συστηματικά χρηματίζονται από τις πρακτικές εξετάσεις. Είχαν όμως τον έλεγχο και τα άτομα ήταν λίγα που έμπαιναν στις αίθουσες σε εβδομαδιαία βάση. Υπήρχαν ισορροπίες, φόβος και σεβασμός σε κάποιον βαθμό. Όμως εισχώρησαν άνθρωποι της νύχτα και τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν και τα νούμενα να πολλαπλασιάζονται. Οι υπάλληλοι πλέον δεν μπορούν να πουν όχι και παίρνουν ότι τους δίνουν ή και τίποτα. Οι περισσότεροι έχουν απειληθεί», περιγράφει ο καταγγέλων.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του, που συνέβαλε καθοριστικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης:

Ειδικά κλιμάκια από αστυνομικούς και στελέχη υπηρεσιών

Σύμφωνα πάντως με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες του newsbomb.gr, η επιστολή αυτή «σήμανε συναγερμό» στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή και προωθήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Άμεσα ξεκίνησε σταθερή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Αττικής να παρέχουν διαρκώς στοιχεία, φακέλους και έγγραφα στην Εισαγγελία, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της αστυνομίας στα εξεταστικά κέντρα, στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο ή έστω να αποθαρρυνθούν οι επιτήδειοι. Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα στη σωματική έρευνα.

Όσο περισσότερο γνωστή γινόταν η έκταση του προβλήματος, τόσο πιο πολύ διερυνόταν και η έρευνα. Μάλιστα, έμπιστα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής παρέδωσαν ειδικά σεμινάρια σε αστυνομικούς, προκειμένου να γίνουν αντιληπτές οι διαδικασίες των εξετάσεων, ώστε να διαπιστωθούν τα αδικήματα και να αποδωθούν οι κατηγορίες όπως θα έπρεπε.

Οι προτάσεις που δεν εισακούστηκαν

Πάντως, πηγές που πρόσκεινται στην Περιφέρεια Αττικής, αναφέρουν στο newsbomb.gr ότι οι τρόποι «απενεργοποίησης» της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί ήδη από τα τέλη του 2020, οπότε και εκπονήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξεταστική διαδικασία των θεωρητικών μαθημάτων.

Καταρχάς, είχε ζητηθεί οι αλλοδαποί να δίνουν τις εξετάσεις στη γλώσσα τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο λόγος να πληρώσουν και να «κλέψουν» στα ερωτήματα. Ο λόγος που διατίθενται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ, είναι ότι, πολύ απλά, δεν θα είχαν ελπίδες να περάσουν θεωρητικές εξετάσεις σε μια άγνωστη σε αυτούς γλώσσα, που είναι τα ελληνικά.

Άλλη μια πρόταση ήταν να γίνει ψηφιοποίηση των δελτίων ταυτότητας των εξεταζόμενων, καθώς είχαν σημειωθεί κρούσματα που... άλλος παρουσιαζόταν και άλλος... έδινε στην πραγματικότητα τις εξετάσεις.

Τέλος, το σημαντικότερο μέτρο που θα έβαζε στοπ στην εγκληματική οργάνωση, που λειτουργούσε με μικρόφωνα-ψείρες, μικροκάμερες και ενδοεπικοινωνία, θα ήταν η εισαγωγή κλωβών διακοπής μεταδόσεων στις αίθουσες των εξετάσεων, οι οποίοι κλωβοί απενεργοποιούν όλες τις μικροσυσκευές αυτές και το σήμα στα κινητά.

Τίποτα όμως από αυτά δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερο το έδαφος για την πρωτοφανή δράση μιας τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης, ικανής όπως φάνηκε να διαβρώνει συνειδήσεις, πλήττοντας και τη ραχοκοκκαλιά της αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους...

Η συνέχεια στην υπόθεση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι έρευνες είναι σε εξέλιξη για την εξακρίβωση του εγκεφάλου αλλά και του πλήρους εύρους όλων των «κλαδιών» της δομής της εγκληματικής οργάνωσης...

Σχετικές ειδήσεις