ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Εύβοια: Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή - Μικρές οι ζημιές

Σεισμός Εύβοια: Οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή - Μικρές οι ζημιές
Μπαράζ σεισμών στη Νότια Εύβοια κοντά στην κοινότητα Ζαράκων
Pixabay

Σεισμός στην Νότια Εύβοια: Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για κύρια δόνηση ωστόσο είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα - Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αλιβερίου και Καρύστου - Μικρές υλικές ζημιές στην κοινότητα Ζαράκων, όπου ήταν το επίκεντρο

Ανησυχία προκάλεσε το μπαράζ σεισμών στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας, οι οποίοι ξύπνησαν το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου με τα 4.7 Ρίχτερ και συνέχισαν να δέχονται τα «χτυπήματα» του Εγκέλαδου μέχρι τις 07:30 το πρωί.

Οι σεισμικές δονήσεις των 4,7, 4,2 και 4,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν την Εύβοια και την Αττική δείχνουν ότι ο δυνατός σεισμός ήταν ο κύριος, με τις επόμενες δονήσεις να είναι από τη μετασεισμική ακολουθία.

Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή για τις επόμενες ώρες στους κατοίκους, και θεωρώντας κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα τα 4,7 να είναι ο κύριος. Ωστόσο μέχρι να επιβεβαιωθεί και επισήμως λόγω των πολλών μετασεισμικών δονήσεων της κλίμακας των 4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα σε περίπτωση επόμενου αισθητού σεισμού.

Στην κοινότητα Ζαράκων, όπου εκεί ήταν το επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας, είναι ευτύχημα ότι δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ οι υλικές ζημιές είναι ελάχιστες με την τεχνική υπηρεσία του δήμου να φροντίζει για τις απαραίτητες καταγραφές.

Τα σχολεία στον δήμο Καρύστου και στον πρώην δήμο Διστείων θα παραμείνουν για σήμερα προληπτικά κλειστά, ενώ αναλόγως τις εξελίξεις της ημέρας θα παρθεί απόφαση και για την επιστροφή στις τάξεις από αύριο 30/11.

Τσελέντης στο Newsbomb.gr: Πλούσια μετασεισμική ακολουθία

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας στο Newsbomb.gr επισήμανε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 06:32 το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου είναι ο κύριος κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα.

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής και λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας εξελίσσεται φυσιολογικά και ο μεγαλύτερος δείχνει να είναι ο κύριος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία της τάξεως των 4 Ρίχτερ», τονίζοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να παίρνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Εκτίμηση Παπαδόπουλου για μετασεισμική ακολουθία: Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr εξηγώντας ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι υπό παρακολούθηση και αξιολόγηση καθώς η περιοχή δίνει σεισμικές δονήσεις εδώ και δέκα ημέρες.

Πριν τις μετασεισμικές δονήσεις των 4,2 και 4,1 Ρίχτερ στις 07:30 το πρωί της Τρίτης 29/11 ο κ. Παπαδόπουλος είχε πει χαρακτηριστικά: «Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Στύρα, με μικρότερα μεγέθη από προηγούμενες ημέρες. [...] Συνεπώς επειδή έχουμε σεισμική δραστηριότητα εδώ και δέκα ημέρες επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα συμπεριλαμβανομένη τη νέα σεισμική δραστηριότητα. Με απλά λόγια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι».

Δήμαρχος Καρύστου: Κλειστά σχολεία για σήμερα (29/11)

Ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι έχει παρθεί απόφαση προς το παρόν μόνο για σήμερα (29/11) να μείνουν όλα τα σχολεία κλειστά. Ο ίδιος σε νεότερη επικοινωνία μετά τη μετασεισμική ακολουθία των 4,2 και 4,1 Ρίχτερ είπε πως «όλα κυλούν ομαλά και θα πάρουμε αποφάσεις αναλόγως πως θα κυλίσει η ημέρα».

Πρόεδρος κοινότητας Ζαράκων στο Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστο Τρανό, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίδραση των κατοίκων αλλά και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν.

«Ξαφνικά ξύπνησε ο κόσμος από τις δύο σεισμικές δονήσεις, ειδικά την πρώτη που ήταν έντονη, περίπου στις 06:30. Ήταν έντονος με τη μόνο διαφορά ότι δεν είχε διάρκεια, ήταν δευτερολέπτων», επεσήμανε ο κ. Τρανός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε κάποιες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. «Μικρές ζημιές σε κτίρια, ειδικά παλιά. Έχουν αναφερθεί, ζημιές. Έχουμε ζητήσει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου να κάνει καταγραφή των ζημιών. Από ότι φαίνεται είναι μικρές και λίγες οι ζημιές που αναφέρθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας.

Ως πρόεδρος έχει αναφέρει στον κόσμο να είναι προσεκτικός. «Τα σχολεία τουλάχιστον για σήμερα δε θα λειτουργήσουν, το ίδιο και τα σχολεία του πρώην δήμου Διστείων όπως και του δήμου Καρύστου. Οι εργαζόμενοι θα μεταβούν κανονικά απ’ όσο γνωρίζω στις εργασίες τους».

Ο κ. Τρανός ανέφερε ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης η κοινότητα είναι δίπλα στους κατοίκους. «Το κτίριο της κοινότητας είναι καινούριο με προδιαγραφές της τελευταίας δεκαετίας. Θέλουμε να πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και ότι ο κύριος σεισμός ήταν αυτός», κατέληξε ο πρόεδρος της κοινότητας.

Μαρτυρία κατοίκου για την ώρα του σεισμού

Η σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ σήκωσε από τα χαράματα στο πόδι τους κατοίκους, οι οποίοι τρόμαξαν αρκετά. Κάτοικος της περιοχής εξέφρασε τον φόβο του στο evima.gr «Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ, είχε διάρκεια και βοή. Πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια από τον δυνατό θόρυβο. Κόσμος είχε βγει έξω από τα σπίτια. Έπεσαν κάδρα και μικροαντικείμενα μέσα στο σπίτι μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λέκκας: Ήταν έκπληξη ο σεισμός

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε σήμερα το πρωί στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή τις τελευταίες ώρες

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις