ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Εύβοια: Ανησυχία για τον κύριο σεισμό - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός Εύβοια: Ανησυχία για τον κύριο σεισμό - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός Εύβοια: Αναμονή 1-2 μέρες ζητούν οι σεισμολόγοι για το μέγεθος του ρήγματος, με τους κατοίκους στην Εύβοια να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία

Μεγάλα ερωτήματα έχουν εγείρει οι απανωτοί σεισμοί στην Εύβοια που σημειώθηκαν την Τρίτη 29/11 και αναστάτωσαν και την Αττική, με τους σεισμολόγους να μην έχουν ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποιος ήταν ο κύριος σεισμός και τι συμβαίνει με το ρήγμα στη νότια Εύβοια.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Εύβοιας είναι αναστατωμένοι, αφού δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια φαινόμενα και περιμένουν να δουν τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Οι σεισμοί της Τρίτης έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και σε πολλές περιοχές της Αττικής με αποτέλεσμα και εκεί οι κάτοικοι να εκφράζουν την ανησυχία τους με τη συζήτηση να ανοίγει πλέον για τα καλά για το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Τόσο ο Άκης Τσελέντης όσο και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έγκριτοι σεισμολόγοι και οι δύο, μίλησαν για τους χθεσινούς σεισμούς το πρωί της Τετάρτης και ανέφεραν πως ειδικά μετά την χθεσινοβραδυνή δόνηση, η κοινότητα δεν μπορεί να γνωρίζει εάν και αυτή η δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.

Αντισεισμική περιοχή η Εύβοια

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, στον ΑΝΤ1, η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας.

«Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές», ανέφερε.

Σχετικά με το δυναμικό της περιοχής ο κ. Τσελέντης τόνισε πως «είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό».

Χρειάζεται συνεκτίμηση πολλών στοιχείων

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση… του εκατομμυρίου, για το ποιος είναι τελικά ο κύριος σεισμός.

Σε σύμπνοια με τα λεγόμενα του κ. Τσελέντη, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «βιαστική και επιπόλαιη» την εκτίμηση που διατυπώθηκε ότι ο πρωινός σεισμός της Τρίτης ήταν ο κύριος, αφού, όπως έγραψε, «χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε:

  1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός.
  2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο.
  3. Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.

Άγνωστο το ρήγμα

Στο MEGA μιλησε ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος αναφέρθηκε στα δεδομένα για το ρήγμα από το οποίο προκλήθηκαν οι σεισμοί στην Εύβοια.

«Στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τι είναι αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους, ανέφερε ότι «πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες» κατέληξε ο κ. Λέκκας

Αναστάτωση στην Αττική

Τους σεισμούς της Εύβοιας κατάλαβαν για τα καλά και οι κάτοικοι της Αττικής, αφού πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο ταρακουνήθηκαν τόσο το πρωί όσο και το βράδυ της Τρίτης.

Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι αυτό έγινε επειδή, «η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».

Σε ότι αφορά τους μετασεισμούς σοκάρει το νούμερο που ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθώς «μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 85 μετασεισμοί. Πιστεύω μετά την εξέλιξη αυτή, ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Αφήνω βέβαια πάντα μια πιθανότητα».

Αγωνία στην Εύβοια

Οι κάτοικοι της Εύβοιας δηλώνουν αναστατωμένοι και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να σημειωθεί νέος ισχυρότερος σεισμός, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό του πρωινού της Τρίτης τα έχουν ήδη εγκαταλείψει.

Η βασική συμβουλή πάντως από τους ειδικούς είναι να αποφεύγεται η είσοδος σε πέτρινα σπίτια στους Ζάρακες αλλά και τις γειτονικές περιοχές, ενώ τα σχολεία παρέμειναν και σήμερα κλειστά στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου.

Το πρωί της Τετάρτης τις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς επισκέφθηκαν κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψία σε κατοικίες αλλά και δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις δονήσεις.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Παπαζάχου για την κόντρα σεισμολόγων

Σεισμός στην Εύβοια: «Ρήγμα» ανάμεσα σε σεισμολόγους - Έντονη διαφωνία

Σεισμός στην Εύβοια: Εικόνες και βίντεο από τις ρωγμές σε νηπιαγωγείο