ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ «ΧΩΡΟΥ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στήριξης: Τι εξετάζεται για επιταγή ακρίβειας, ασφαλιστικές εισφορές και προσωπική διαφορά

Νέα μέτρα στήριξης: Τι εξετάζεται για επιταγή ακρίβειας, ασφαλιστικές εισφορές και προσωπική διαφορά

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για νέο πακέτο στήριξης των ευάλωτων πολιτών. Μήνας-κλειδί για το ύψος του δημοσιονομικού χώρου είναι ο Φεβρουάριος, και σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιπλέον παρεμβάσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερος, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιθώρια.

Το τελικό ύψος των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των τιμών ενέργειας, αλλά και την εικόνα από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς απομένουν να εισπραχτούν 500 εκατομμύρια ευρώ μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε για την καταβολή τους.

Πάντως, η αρχή θα γίνει με το market pass, με τη σχετική πλατφόρμα να αναμένεται να ανοίξει στα μέσα του Φεβρουαρίου, και τις πρώτες καταβολές να γίνονται έως τις 3 Μαρτίου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό του market pass, ή να παραταθεί το μέτρο.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης μια ακόμα έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Πάσχα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν πως το ποσό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 300 ευρώ.

Παρέμβαση ίσως υπάρξει και στο θέμα της προσωπικής διαφοράς, που είχε ως αποτέλεσμα να μην δουν την αύξηση κατά 7,75% περίπου 910.000 συνταξιούχοι. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιου είδους ενίσχυση προς τους συγκεκριμένους συνταξιούχους.

«Θα γίνει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από την κυβέρνηση.

Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Επιπλέον, στην κυβέρνηση μελετούν το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν μειωθεί κατά 4,4% και για να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση, θα πρέπει να υπάρχει νέα μείωση κατά 0,6% τουλάχιστον.

Τέλος, την 1η Απριλίου θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας να την παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα σενάρια, η αύξηση μπορεί να διαμορφωθεί στο 7,75% ή, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μεταξύ 9,5 με 10%, κάτι που αν συμβεί, θα διαμορφώσει το ποσό του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Κατά το πιο συντηρητικό σενάριο, υπολογίζεται μια αύξηση του 5,5%, με τον κατώτατο μισθό να ανέρχεται έτσι στα 751 ευρώ μικτά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά σε 650.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Με τη νέα αύξηση, θα επηρεαστούν θετικά και μια σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας, το οποίο στην περίπτωση που ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5,5%, θα φτάσει στα 461,82 ευρώ, από 438 ευρώ που είναι σήμερα.

Το νέο πλέγμα παρεμβάσεων από την κυβέρνηση θα ξετυλίγεται σταδιακά, ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται, αλλά και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Οπότε, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε και τι θα ανακοινώνεται.

Πάντως, δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου κάνουν λόγο για επαναφορά των δώρων στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, αλλά και το ξεπάγωμα των τριετιών. Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, με την κυβέρνηση πάντως να δηλώνει περαιτέρω αισιόδοξη, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, την Παρασκευή το βράδυ.

Σχετικές ειδήσεις