ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Phantom F-4: Τα πρώτα λόγια του πατέρα του αγνοούμενου πιλότου

Πτώση Phantom F-4: Τα πρώτα λόγια του πατέρα του αγνοούμενου πιλότου

Πτώση Phantom F-4: Τραγικές εξελίξεις στην Ανδραβίδα μετά τον εντοπισμό της σορού του 29χρονου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη - Ο πατέρας του αγνοούμενου ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή

Ανείπωτη τραγωδία για τα ελληνικά φτερά. Ένας Ίκαρος της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχασε τη ζωή του όταν το μαχητικό αεροσκάφος F-4 Phantom στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη δυτικά της Πελοποννήσου.

Όπως έγινε γνωστό, νεκρός είναι ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός (Ι) Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Όπως ανέφερε ο πατέρας του 31χρονου αγνοούμενου πιλότου στο MEGA, ενημερώθηκε από την αρχή για την πτώση του αεροσκάφους.

«Ήρθαν από το επιτελείο της Αεροπορίας εδώ στο σπίτι και μας είπαν ότι ψάχνουν τοn γιο μου και τον άλλο πιλότο. Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, Αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και για τα δύο παιδιά».

Το χρονικό της πτώσης του F-4 Phantom

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (30/01) όταν ο σχηματισμός δύο μαχητικών F-4 Phantom απογειώθηκε από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», που σημαίνει πολύ χαμηλά ύψη.

Περίπου 8 μίλια δυτικά του Κατακόλου, ο επικεφαλής του σχηματισμού ενημέρωσε τον πως το ζευγάρι του είχε καταπέσει στη θάλασσα. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία, το Λιμενικό και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν οι χειριστές του F-4 Phantom και το μαχητικό.

Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

Αν και αρχικά υπήρξαν πληροφορίες πως ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός έχουν χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκαταλείποντας το μαχητικό, τελικά έγινε γνωστό πως οι δύο Ίκαροι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του συστήματος ασφαλείας.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως οι δύο χειριστές είχαν ενημερώσει νωρίτερα για βλάβη στο μαχητικό τους, λαμβλάνοντας εντολή για άμεση εγκατάλειψη του αεροσκάφους. Ωστόσο, αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη και οι δύο πιλότοι μας δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν.