ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία με το Phantom: Τα ανατριχιαστικά λόγια που πρέπει να διαβάσεις

Τραγωδία με το Phantom: Τα ανατριχιαστικά λόγια που πρέπει να διαβάσεις

Κάθε φορά που νομίζουμε ότι η ειρήνη και η εδαφική ακεραιότητα είναι αυτονόητες έννοιες, τραγικές ιστορίες πεσόντων εν ώρα καθήκοντος θα μας θυμίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις δουλεύουν αθόρυβα νύχτα μέρα για να κοιμόμαστε εμείς ήσυχοι.

Μία από τις πάρα πολύ μεγάλες διαφορές στον τρόπο σκέψης που έχουμε στη Δύση σε σχέση με την Ανατολή είναι γύρω από το πώς προσεγγίζεται η έννοια της ιατρικής. Στην Κίνα του Κομφούκιου, όταν κάποιος ευγενής αρρώσταινε, δεν πήγαινε σε κάποιον γιατρό να τον πληρώσει ώστε να τον θεραπεύσει. Έκανε ακριβώς το αντίθετο, οι γιατροί εκείνη την εποχή στην Κίνα πληρώνονταν κανονικά σαν υπάλληλοι από τους έχοντες και όταν αυτοί αρρώσταιναν, σταματούσαν να τους πληρώνουν και απαιτούσαν από τους γιατρούς να τους θεραπεύσουν. Στην κινέζικη φιλοσοφία εκείνης της εποχής οι γιατροί πληρώνονται για να κρατούν υγιείς τους ανθρώπους και όχι για να τους θεραπεύουν.

Αυτή η εντελώς «ανάποδη» προσέγγιση δεν βγάζει νόημα όταν την ακούς για για πρώτη φορά, αλλά όσο περισσότερο τη σκέφτεσαι και την επεξεργάζεσαι, τόσο περισσότερο νόημα βγαίνει. Ακόμα και αν φέρουμε αυτό το μοντέλο στα σύγχρονα δεδομένα, η πρόληψη μέσα από τις ιατρικές έρευνες και η χρηματοδότηση που απαιτούν αυτές, επιβεβαιώνουν την ανορθόδοξη ορθότητα αυτής της προσέγγισης. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους πεσόντες ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, πολύ μεγαλύτερη από όση νομίζουμε.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr