ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Phantom: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού - Ποιος ήταν ο Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας

Πτώση Phantom: Την Πέμπτη η κηδεία του υποσμηναγού - Ποιος ήταν ο Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας

Πανελλήνια θλίψη για τον χαμό του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Την Πέμπτη η κηδεία του. Ποιος ήταν ο άτυχος υποσμηναγός.

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανοιχτά του Κατακόλου το πρωί της Δευτέρας (30/01).

Η κηδεία του πιλότου, όπως ανέφερε ο πατέρας του στην ΕΡΤ, θα γίνει την Πέμπτη. Σήμερα, Τετάρτη, οι γονείς του καλούνταν να αναγνωρίσουν τη σορό του, με τον πατέρα του να αναφέρει στις δηλώσεις του πως δεν πρόκειται να παραστεί.

Ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ανασύρθηκε νεκρός στις 16:00 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Σμηναγός κυβερνήτης του μαχητικού, Ευστάθιος Τσιτλακίδης συνεχίζει να αγνοείται.

Ο Υποσμηναγός εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά του λιμανιού του Κατακόλου, διαλύοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για εντοπισμό του, μιας και είχαν βρεθεί λίγο νωρίτερα τμήματα από αλεξίπτωτο, που μαρτυρούσαν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.

Ο 29χρονος συγκυβερνήτης φέρεται να ήταν αυτός που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα ώστε να γλιτώσει από την συντριβή, ωστόσο, το πολύ χαμηλό ύψος που πετούσε τον αεροσκάφος, μιας και εκτελούσε άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας», ενδέχεται να ήταν αυτό που δεν του επέτρεψε να φύγει μακριά από το μαχητικό που έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα προς τη θάλασσα.

Ο νεαρός Υποσμηναγός είχε καταγωγή από την Αρκαδία και το μεγάλο του όνειρο από μικρό παιδί ήταν να γίνει Ίκαρος. Δυστυχώς, η μοίρα του έπαιξε πολύ άσχημο παιχνίδι, με τον ίδιο να είναι γραφτό να μπει στο πάνθεον των ηρώων Ιπταμένων που έδωσαν τη ζωή τους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην πατρίδα μας.

Ήδη η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει στείλει κλιμάκιο ψυχολόγων στις οικογένειες των χειριστών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουν.

Έρευνες για τον κυβερνήτη Σμηναγό – Ολονύχτια αγωνία

Την ώρα που στον τόπο καταγωγής του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα επικρατεί θρήνος για τον χαμό του, η οικογένεια του Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη αναμένει με αγωνία κάποιο νέο για τον 31χρονο κυβερνήτη.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Newsbomb.gr οι συμμετέχοντες στην έρευνα έριχναν φωτοβολίδες ανοιχτά του Κατακόλου.

Μέχρι στιγμής, κανένα σημάδι, κανένα ενθαρρυντικό στοιχείο δεν έχει εντοπιστεί που θα αναπτερώσει τις ελπίδες για να βρεθεί σώος.

Στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ ρυμουλκά μεταφέρουν συνεχώς στο λιμάνι του Κατακόλου συντρίμμια.

«Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, είναι έμπειρος»

Ο αδερφός του 31χρονου πιλότου μίλησε στον ALPHA και εμφανώς αγχωμένος είπε ότι ο αγνοούμενος έχει μεγάλη εμπειρία, αφού εργάζεται πάνω από 10 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία.

«Δεν καταλαβαίνω τι έχει συμβεί, δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ως οικογένεια», ανέφερε και είπε πως επικοινώνησε με τον αδερφό του για τελευταία φορά το βράδυ της Κυριακής: «Μιλήσαμε, είχαμε μια χαλαρή κουβέντα, μου είπε ότι το επόμενο πρωί είχε το προγραμματισμένο ταξίδι. Αυτό, όχι κάτι άλλο. Ήταν μια χαρά, δεν είχε κάποιο πρόβλημα».

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, δήλωσε: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».