Αποστολή Newsbomb.gr στη Δράμα

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκλονιστικοί επικήδειοι για τον Στάθη Τσιτλακίδη - «Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε»

Συγκλονιστικοί επικήδειοι για τον Στάθη Τσιτλακίδη - «Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε»
Η κηδεία του Σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη
Newsbomb.gr / Αντώνης Αμερικάνος

Ο αδερφός του 31χρονου Σμηναγού συγκίνησε με τον αποχαιρετιστήριο λόγο που εκφώνησε. Σε κλίμα οδύνης συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν τον Ιπτάμενο στην τελευταία του κατοικία.

Φωτορεπορτάζ: Αντώνης Αμερικάνος

Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο αποχαιρέτησαν τον 31χρονο Σμηναγό Στάθη Τσιτλακίδη συγγενείς και φίλοι. Η οικογένειά του αλλά και ολόκληρο το χωριό συνόδευσαν τον Ιπτάμενο στην τελευταία του κατοικία.

Οι επικήδειοι του αδερφού του Σμηναγού και ενός φίλου του συγκλόνισαν, ενώ οι συγχωριανοί του φώναζαν «ήρωας» κατά την εξόδιο ακολουθία. Η αδερφή του και η αρραβωνιαστικιά του συνόδευσαν το φέρετρο κρατώντας σφιχτά η μία την άλλη, με δάκρυα στα μάτια.

Ο αδερφός του 31χρονου Σμηναγού συγκλόνισε με τον επικήδειο που εκφώνησε. Με τρεμάμενη φωνή είπε: «Είσαι ο ήρωας μας, δεν είσαι απλά ένας άνθρωπος, είσαι αυτός που μας έμαθε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό, ότι από ένα μικρό χωριό μπορούμε όλοι να κάνουμε το αδιανόητο, σε ευχαριστούμε που ήσουν δίπλα μας. Που μας έμαθες όχι μόνο τα ιδανικά για να αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά στάθηκε δίπλα μας στην οικογένεια μας και η απώλεια σου είναι αδιανόητη».

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά. Γιατί ποτέ δεν υπήρξες μόνο άνθρωπος. Πάντα ήσουν ένας ήρωας που βγήκε από σπλάχνα ανθρώπινα. Τιμούμε την προσπάθεια κάποιου να καταφέρει το αδύνατο με κάθε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Εδώ στο ακριτικό χωριό στο Νευροκόπι, απέδειξες για ακόμη μια φορά ποια είναι τα ιδανικά και οι αξίες της πατρίδας μας. Απέδειξες έμπρακτα τις έννοιες της οικογένειας, της συντροφιάς και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα χαρούμε για όλα αυτά που έχεις προσφέρει όχι μόνο στην οικογένειά σου αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα απανταχού. Θα βρίσκεσαι πάντα στην σκέψη μας και στην σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε, σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε ζώντες και τεθνεώτες».

Επίσης, ένας συμμαθητής του τόνισε: «Θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε. Καμαρώνουμε την άξια πορεία σου. Πέρασες στην αιωνιότητα, στην ιστορία. Όλοι μας με αγάπη θα σε διαφυλάσσουμε στη μνήμη μας. Η Π.Α. στερείται ικανότατο στέλεχος. Στάθη μπορεί να απεβίωσε το σώμα, αλλά το πνεύμα θα βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας. Καλό ταξίδι, αναπαύσου εν ειρήνη, ο θεός ας δώσει δύναμη στους γονείς και τους οικείους σου και ας απαλύνει τον πόνο τους».

Λόγια παρηγοριάς προς την οικογένεια απηύθυνε και ο μητροπολίτης Δράμας Δωρόθεος, ο οποίος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία μαζί με τον μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεο. Ο άτυχος σμηναγός κηδεύτηκε με τιμές αντιπτεράρχου, που απέδωσε άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τόσο στην εκκλησία όσο και στο νεκροταφείο για το τελευταίο αντίο στον Ίκαρο. Τραγική φιγούρα η αρραβωνιαστικιά του η οποία πήγε στην εκκλησία υποβασταζόμενη κρατώντας στα χέρια της μια φωτογραφία του πιλότου.

Ο συνάδελφος και φίλος του που επρόκειτο να τον παντρέψει κουβάλησε το ξίφος του και το πηλήκιό του. Με δάκρυα στα μάτια συνόδευσε το φέρετρο με τον 31χρονο Σμηναγό στην εκκλησία.

Νωρίτερα, το φέρετρο του Ιπτάμενου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Όλοι δηλώνουν συντετριμμένοι για τον χαμό του κυβερνήτη του Phantom. Οι συνάδελφοι και φίλοι του συγκεντρώθηκαν επίσης στον Ιερό Ναό Αγίων Ταξιαρχών Γρανίτη Δράμας για να αποχαιρετήσουν τον Ιπτάμενο. Στελέχη της 338 Μοίρας Διώξεως και Βομβαρδισμού «Άρης», έμπειροι «φαντομάδες», απόστρατοι και συνάδελφοι από όλη την Πολεμική Αεροπορία τιμούν τον «αετό» που έφυγε τόσο πρόωρα.

Δείτε τις εικόνες του Newsbomb.gr:

Στο τελευταίο «αντίο» στον Σμηναγό έδωσαν το «παρών» η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και φυσικά τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία

Το Newsbomb.gr καλύπτει την κηδεία του Σμηναγού

Ο εφημέριος του Ναού, πατήρ Νικόλαος Αμαραντίδης, φανερά συγκλονισμένος από την απώλεια του Ευστάθιου Τσιτλακίδη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αιωνία σου η μνήμη παλικάρι μου. Είμαι περήφανος που σε γνώρισα, και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι και από εκεί ψηλά στους ουρανούς πάλι μαζί με τους Αρχαγγέλους θα προστατεύεις την πατρίδα σου».

Οι φίλοι του αναφέρουν ότι όταν είχε ασκήσεις κοντά στο χωριό του πετούσε χαμηλά για να τους χαιρετήσει. Όπως λένε ήταν πάντα πολύ περήφανος άνθρωπος. «Ήταν ο πιλότος μας.»

Οι σημαίες στον Γρανίτη Δράμας κυμάτιζαν μεσίστια. Η οικογένεια αποφάσισε να μοιράσει στην κηδεία μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα, καθώς ο 31χρονος πιλότος δεν είχε προλάβει να παντρευτεί αν και σχεδίαζε να προχωρήσει τη ζωή του, ενώ είχε αρραβωνιαστεί τη σύντροφό του τον περασμένο Οκτώβριο.