ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ουρές στα καταστήματα που πουλάνε αλυσίδες χιονιού

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ουρές στα καταστήματα που πουλάνε αλυσίδες χιονιού
GLOMEX

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» τρόμαξε τους κατοίκους των βορείων προαστίων της Αττικής, οι οποίοι τρέχουν να βρουν αλυσίδες χιονιού

«Ουρές» πολλών μέτρων σημειώνονται σε καταστήματα στην Αθήνα που πουλάνε αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες, ειδικότερα στα βόρεια προάστια.

Ο φόβος της περσινής χρονιάς ξυπνάει αναμνήσεις που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν θέλουν να ξαναζήσουν εν όψει της νέας ισχυρής κακοκαιρίας που έρχεται και φέρνει έντονες χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Μάλιστα όποιος δεν πληρεί της παραπάνω προϋποθέσεις θα χρεωθεί με πρόστιμο του ύψους των 80 ευρώ, σε περίπτωση που βρεθεί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα του.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς τις τοποθετούμε στο όχημά μας - Χρήσιμες οδηγίες

Για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση πρέπει το όχημά μας να είναι ασφαλισμένο σε οριζόντιο, επίπεδο και σε σταθερό έδαφος, χωρίς απότομη κλίση για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω ολισθηρότητητας.

Τοποθετούμε τις αλυσίδες δίπλα από τους κινητήριους τροχούς και τις ξεμπλέκουμε. Απασφαλίζουμε το άγκιστρο της ντίζας και περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό προσέχοντας να μην μπλεχτεί. Συνδέουμε το άγκιστρο πάνω από το υψηλότερο μέρος του τροχού και το κρατάμε σταθερά εκεί με το ένα μας χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τραβάμε το υπόλοιπο της αλυσίδας που έχει μείνει πίσω από τον τροχό και το φέρνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται.

Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το επάνω γαντζάκι και να αφήσουμε την ντίζα να πέσει πίσω από τον τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε εύκολα τα μπόσικα από κάτω και θα κουμπώσουμε χωρίς δυσκολία το δεύτερο γαντζάκι.

Επόμενο βήμα... Παίρνουμε το κομμάτι της αλυσίδας που στην προέκτασή της έχει έναν γάντζο επάνω σε έναν ελαστικό τεντωτήρα, με την οποία θα ασφαλίσουμε την αλυσίδα. Αφού προχωρήσουμε περίπου 20μ. σταματάμε ξανά, τεντώνουμε την αλυσίδα με το έλασμα για να πάρουμε τα μπόσικα και έτσι ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.