ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έτσι οχυρώνονται οι δήμοι στα βόρεια της Αττικής – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Έτσι οχυρώνονται οι δήμοι στα βόρεια της Αττικής – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr
Σε ετοιμότητα οι δήμοι για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα.
INTIME

Σε πλήρη ετοιμότητα και αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται πλέον το σύνολο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων - Τα προληπτικά μέτρα από τους πολίτες για την επερχόμενη κακοκαιρία Μπάρμπαρα - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης 

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ώρες για την Αττική λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που φέρνει έντονες χιονοπτώσεις με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι σε πολλές περιοχές ίσως θυμίσει την περσινή κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ήδη τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα του 112, έφτασαν το απόγευμα του Σαββάτου σε Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Μαγνησία και Σποράδες αναφέροντας μεταξύ άλλων «Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ενώ και σε περιοχές της Αττικής όπως η Δροσιά και ο Ωρωπός κατέφτασαν αντίστοιχα μηνύματα.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ωρωπού, Γιώργο Γιασημάκη ο οποίος όπως μας ενημέρωσε ο Δήμος είναι καθ' όλα έτοιμος με 57 εκχιονιστικά μηχανήματα.

«Σε πολλά σημεία του δήμου μας υπάρχει ήδη αλάτι ενώ όπως μας ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι η χιονόπτωση θα ξεκινήσει από τις 6 το πρωί της Κυριακής μέχρι και της 9 ενώ ποιο έντονο θα είναι το φαινόμενο κατά τις απογευματινές ώρες», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο δήμαρχος Ωρωπού.

Και πρόσθεσε: «επιπλέον έτοιμες είναι και οι θερμαινόμενες αίθουσες υποδοχής του δήμου για να υποδεχθούν τους συμπολίτες μας που θα έχουν ανάγκη. Παράλληλα έχουμε ενημέρωση για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αποφασίστηκε ακόμη η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν.

Ειδικότερα στην Αττική, έχουν δημιουργηθεί δέκα σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία, κυρίως στα βόρεια της Περιφέρειας.

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Απαγόρευση για τα φορτηγά – Πού είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες

Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ για την κακοκαιρία Μπάρμπαρα, στην οποία αναφέρεται πως τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην εθνική οδό, την Αττική Οδό και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου του λεκανοπεδίου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων λόγω της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, αναφέρεται πως για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων ενόψει εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με Απόφαση του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής από την 18.00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Περαιτέρω, από την 18:00΄ ώρα σήμερα 04.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής).
  • Καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρό αυτών οδικό δίκτυο.
  • Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας-Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL- πρώην CYCLON) έως τα όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας (χ/θ 30,000).

Ακόμη, από την 06.00΄ ώρα αύριο 05.02.2023 δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, επί της Λ. Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Πολίτες γεμίζουν σακούλες με αλάτι στην Πεντέλη

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες εν όψει της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που αναμένεται να ντύσει στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας μας.

Ειδικά στην Αττική, οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν τα μέτρα τους. Συγκεκριμένα το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Πεντέλη, όπου αρκετοί άνθρωποι έσπευσαν να γεμίσουν σακούλες με αλάτι.

Ο δήμος έχει αποθηκεύσει περίπου 80 τόνους αλάτι, ενώ οι πολίτες μπορούν να το προμηθεύονται από διάφορα σημεία.

Ξεπούλησαν οι αλυσίδες χιονιού

Συνεχίζονται οι ουρές στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτων, όπου οι πολίτες έχουν σπεύσει για να εφοδιαστούν με αντιολισθητικά μέσα, ενώ η κακοκαιρία Μπάρμπαρα φτάνει στη χώρα.

Οι πολίτες από το πρωί, όπως έχει καταγράψει νωρίτερα το Newsbomb.gr με το φωτορεπορτάζ του Χάρη Γκίκα, έχουν κατακλύσει τα μαγαζιά για να προμηθευτούν έστω και τελευταία στιγμή αλυσίδες και να αποφύγουν το πρόστιμο που αντιστοιχεί σε 80 ευρώ.

Όπως ανέφεραν πολίτες στο Newsbomb.gr, «είμαστε οι "Ελληνάρες" της τελευταίας στιγμής. Ήταν γνωστά τα νέα μέτρα περί υποχρεωτικής κατοχής των αλυσίδων, όπως και η χιονόπτωση που αναμένεται. Παρόλα αυτά σπεύσαμε όλοι να τις προμηθευτούμε όταν δεν… πήγαινε άλλο και πάντα υπό τον φόβο του προστίμου.»

Η αναμονή στην ουρά, στα κεντρικά καταστήματα, όπως στη λεωφόρο Μεσογείων, μπορεί να φτάνει και τη μία ώρα.

Τα έκτακτα μέτρα για την Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»

  1. Είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία από το πρωί του Σαββάτου, θα πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.
  2. Είναι εξαιρετικά πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
  3. Ισχυρή σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.
  4. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
  5. Είναι επίσης απαραίτητη, κάθε μέριμνα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Πώς τοποθετούμε τις αλυσίδες στο όχημά μας

Για να ξεκινήσουμε την τοποθέτηση πρέπει το όχημά μας να είναι ασφαλισμένο σε οριζόντιο, επίπεδο και σε σταθερό έδαφος, χωρίς απότομη κλίση για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας.

Τοποθετούμε τις αλυσίδες δίπλα από τους κινητήριους τροχούς και τις ξεμπλέκουμε. Απασφαλίζουμε το άγκιστρο της ντίζας και περνάμε την αλυσίδα πίσω από τον τροχό προσέχοντας να μην μπλεχτεί. Συνδέουμε το άγκιστρο πάνω από το υψηλότερο μέρος του τροχού και το κρατάμε σταθερά εκεί με το ένα μας χέρι. Με το ελεύθερο χέρι τραβάμε το υπόλοιπο της αλυσίδας που έχει μείνει πίσω από τον τροχό και το φέρνουμε όσο πιο μπροστά γίνεται.

Στη συνέχεια πρέπει να συνδέσουμε το επάνω γαντζάκι και να αφήσουμε την ντίζα να πέσει πίσω από τον τροχό. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε εύκολα τα μπόσικα από κάτω και θα κουμπώσουμε χωρίς δυσκολία το δεύτερο γαντζάκι.

Επόμενο βήμα... Παίρνουμε το κομμάτι της αλυσίδας που στην προέκτασή της έχει έναν γάντζο επάνω σε έναν ελαστικό τεντωτήρα, με την οποία θα ασφαλίσουμε την αλυσίδα. Αφού προχωρήσουμε περίπου 20μ. σταματάμε ξανά, τεντώνουμε την αλυσίδα με το έλασμα για να πάρουμε τα μπόσικα και έτσι ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.

Σχετικές ειδήσεις