ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Παραλύει η χώρα από τον χιονιά - Τι παραμένει κλειστό τη Δευτέρα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Παραλύει η χώρα από τον χιονιά - Τι παραμένει κλειστό τη Δευτέρα
Eurokinissi

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: «Έρχονται επικίνδυνες χιονοπτώσεις, περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις» - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες όσο είναι σε εξέλιξη ο χιονιάς-  Αναλυτικά όλα όσα ισχύουν έως και αύριο, Δευτέρα

Με τηλεργασία θα εργαστούν αύριο (6/2) οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία και στον ιδιωτικό, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό.

Ακόμη, υπάρχει ισχυρή σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της κακοκαιρίας ενώ έγινε ειδική αναφορά και στους οδηγούς που βγήκαν στους δρόμους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακόμη, αναφέρθηκε ότι τις επόμενες ώρες τα χιόνια θα ενταθούν στην Αττική και θα επικρατήσει παγετός και γι' αυτό θα αποστέλλονται κατά διαστήματα νέα μηνύματα από το 112.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τα νέα έκτακτα μέτρα

Με βάση τα νέα μετεωρολογικά δεδομένα αποφασίστηκε όπως:

Πρώτον, να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, η τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας.

Δεύτερον, να εκδοθούν νέα μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους (α) Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και (β) του συνόλου της Αττικής με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων. Ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας, εξετάζεται η πιθανότητα να εκδοθούν και άλλα προειδοποιητικά μηνύματα, προς τους κατοίκους και άλλων περιοχών.

Επαναλαμβάνεται η αυστηρή σύσταση στους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεών τους στις απολύτως αναγκαίες και για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ συντονίζουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και του Σχεδίου «Βορέας 2» που αφορά στη διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού. Παραμένουν σε συνεχή επαφή με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων, που επηρεάζονται από την κακοκαιρία με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Τονίζεται ότι η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε πτώσεις δέντρων. Ταυτόχρονα, αναμένεται να επικρατήσει παγετός, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά, όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα.

Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, προτού ξεκινήσουμε, ενημερωνόμαστε:

  • για την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και
  • για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
    Υπογραμμίζεται ξανά ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικά μέσα. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί αυστηρούς ελέγχους.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι θα γίνει με τα καταστήματα στην Αττική

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Τι ισχύει με delivery και courier

Παράλληλα, απαγορεύεται από τις 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές.

Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ’ εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Με τηλεκπαίδευση - webex οι μαθητές στα κλειστά σχολεία

Όπου αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων θα γίνεται τηλεκπαίδευση, σύμφωνα το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, αύριο, Δευτέρα 6/2, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση. Έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να μεριμνήσουν ώστε να αποσταλούν εντός της ημέρας στους μαθητές και τις μαθήτριες οι σχετικοί σύνδεσμοι σύνδεσης καθώς και τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν την αυριανή ημέρα.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Κλειστά τα σχολεία σε όλη την Αττική

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης με τους
Δημάρχους της Αττικής, κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου όλα τα
δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
της Αττικής λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Κλειστοί θα είναι και όλοι οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Αττικής,
κατόπιν ομόφωνης απόφαση των Δημάρχων των οποίων είναι αρμοδιότητα
τους.

Με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα, που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται σήμερα το πρωί στην Αττική και τις μετεωρολογικές προβλέψεις ότι τα φαινόμενα αυτά θα επιδεινωθούν το επόμενο 24ωρο, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης με τους Δημάρχους της Αττικής, λήφθηκε η ανωτέρω απόφαση, όπως νωρίτερα δημοσίευσε το Newsbomb.gr.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία της εκπαιδευτικής
κοινότητας (μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού) από ενδεχόμενους κινδύνους
μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα ελήφθη υπόψη, το γεγονός ότι μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό
αλλά και γονείς-κηδεμόνες ενδέχεται να μετακινούνται από και προς περιοχές
του Νομού Αττικής που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της
χιονόπτωσης, της χιονόστρωσης αλλά και του παγετού, αλλά και το γεγονός
ότι, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών για την
αποφυγή ατυχημάτων και φαινομένων κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τέλος, κρίθηκε αναγκαία η συγκεκριμένη απόφαση για την εξασφάλιση απαιτούμενου
χρόνου για τον καθαρισμό των οδικών αρτηριών του Νομού, καθώς και των
προαύλιων χώρων των σχολικών μονάδων.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση, αφού αξιολογηθούν τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα.

Κλειστά τα καταστήματα στη βόρεια Αττική αύριο

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει τους καταναλωτές ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που αναμένονται.

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ' εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές. Παρακαλούνται οι πολίτες να προσέρχονται στα καταστήματα που θα παραμείνουν κατ' εξαίρεση ανοικτά με ιδιαίτερη προσοχή και μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Νέο έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA).
Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν

1) Την Κυριακή (5 Φεβρουαρίου 2023)

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.
ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

2) Τη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου 2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3) Την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου 2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (7 Φεβρουαρίου 2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS). Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα δελτία επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο.

Σχετικές ειδήσεις