ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Τουρκία: Το σχέδιο των επίλεκτων εθελοντών για επιζώντες και βοήθεια στα συντρίμμια

Σεισμός στην Τουρκία: Το σχέδιο των επίλεκτων εθελοντών για επιζώντες και βοήθεια στα συντρίμμια
Facebook

Σεισμός στην Τουρκία: Την Παρασκευή αναχωρεί για τη γείτονα χώρα η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος από την Αθήνα για παροχή βοήθειας. Τι είπε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Παύλος Μητρόπουλος.

Με πλήρη αυτονομία θα αναχωρήσουν για την Τουρκία, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, οι εθελοντές της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος την Παρασκευή από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Newsbomb.gr, η ομάδα από την Αθήνα με επικεφαλής τον Γιώργο Ρουμελιώτη, θα αποτελείται από 35-40 άτομα και θα έχει μαζί της εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Παύλος Μητρόπουλος, την Παρασκευή θα ταξιδέψουν για Χίο και το Σάββατο θα περάσουν στην Τουρκία όπου θα τους καθοδηγήσουν για το πού να πάνε και τι θα χρειαστεί να κάνουν.

«Το έχουμε ξανακάνει σε πιο μικρή κλίμακα στην Αλβανία πριν δυο χρόνια», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα έχουν μαζί τους εξοπλισμό για να στήσουν ιατρείο, μαγειρείο, φάρμακα και ειδικά μηχανήματα για να σπάνε τσιμέντο. Οι εθελοντές θα στήσουν δικό τους καταυλισμό στην περιοχή για να έχουν τα απαραίτητα για τη διαμονή τους. Μαζί με την ομάδα μεταφέρονται και 5 οχήματα, εκ των οποίων δύο πυροσβεστικά, ένα διασωστικό και ένα τζιπ.

Δίπλα στην Τουρκία η Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έστειλε ομάδα για παροχή βοήθειας στην Τουρκία. Άνδρες της ΕΜΑΚ παρέχουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό και την ανάσυρση ανθρώπων από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουν τα μέλη της ελληνικής αποστολής μέχρις στιγμής είναι τέσσερις ζωντανοί και τρεις νεκροί.

Σήμερα, η ελληνική αποστολή ενίσχυσε τις δυνάμεις της, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα. Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

«Ευχαριστούμε Ελλάδα» λένε οι γείτονες

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά σήμερα να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες, διέσωσαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι σε ένα συγκινητικό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου και έκανε τους πολίτες της Τουρκίας να εκφράσουν ευγνωμοσύνη για τους αποκαλούμενους «εχθρούς» Έλληνες.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται συγκινημένοι μετά τη διάσωση του παιδιού έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα στα social media δεν θυμίζει σε τίποτα τις τελευταίες ώρες τις εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής του συστήματος Ερντογάν.

«Οι άνθρωποι που βλέπετε σαν εχθρούς δεν διστάζουν να σας βοηθήσουν με το παραμικρό. Θα σας θυμόμαστε για αυτή τη φωτογραφία, όχι για τον πόλεμο που έγινε πριν από εκατό χρόνια. Ευχαριστώ Ελλάδα» έγραψε κάποιος, με το hashtag να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας.

«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από χαρά σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Καλή επιτυχία σε εσένα γείτονα δεν θα ξεχάσουμε.❤️?? Ευχαριστούμε Ελλάδα» έγραψε ένας άλλος χρήστης στο Τwitter. «Η χαρά που βίωσαν αφού η ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέσυρε ένα 6χρονο κορίτσι από τα ερείπια αποτυπώθηκε στην ελληνική τηλεόραση. Καλή τύχη σε εσάς τους όμορφους ανθρώπους. #Ελλάδα»

«Οι μουσουλμανικές χώρες, που λέμε θρησκευτικά αδέρφια μας, δεν είχαν τόση ανθρωπιά όσο εσείς. Η Ελλάδα, ο επονομαζόμενος εχθρός μας, σώζει τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια. Θεία δικαιοσύνη»

«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο» σχολιάσαν επίσης με νόημα οι Τούρκοι για τη συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες διάσωσης στις πληγείσες περιοχές «Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ηρωική ΕΜΑΚ γίνεται και στον τουρκικό Τύπο με τη Milliyet να αναφέρεται στη χαρά των Ελλήνων διασωστών.

«Στην Τουρκία έφτασε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος με ομάδα διάσωσης 21 ατόμων που στάλθηκε από την Ελλάδα, δύο σκύλους διάσωσης και ένα όχημα διάσωσης, έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και ειδικούς σεισμικού σχεδιασμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αγώνας με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων

Η εικόνα νεογέννητου που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια και πατέρα που σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το άψυχο σώμα της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο πλάκες τσιμέντου, δείχνουν τη φρίκη του σεισμού, του οποίου ο απολογισμός δεν σταματά να αυξάνεται, ξεπερνώντας πλέον τους 9.500 νεκρούς στην Τουρκία και τη Συρία.

Σε συνθήκες ψύχους, οι διασώστες συνεχίζουν τον αγώνα τους με το χρόνο για να καταφέρουν να προσφέρουν βοήθεια στους επιζώντες του σεισμού των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας και συγκλόνισε το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας και τη γειτονική Συρία.

Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι "κρίσιμες" για την ανεύρεση επιζώντων.

Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. "Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας", είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 6.957 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.547 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται "να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια", σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη (εθελοντές της πολιτικής προστασίας) στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες.

Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία- η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στην Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από την χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη - μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για την στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

Σχετικές ειδήσεις