ΕΛΛΑΔΑ

Τεμπη: Αίτημα για σύγκληση Ολομέλειας Εφετών - Παράλληλη έρευνα στην οικονομική εισαγγελία Αθήνας

Τεμπη: Αίτημα για σύγκληση Ολομέλειας Εφετών - Παράλληλη έρευνα στην οικονομική εισαγγελία Αθήνας

Αναβαθμίζονται οι έρευνες της δικαιοσύνης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Την αναβάθμιση των ερευνών για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξετάζουν οι δικαστικές αρχές από τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ήδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος μελετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία ζητείται η αναβάθμιση των ερευνών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, που έχει την εποπτεία της έρευνας στα Τέμπη μετά από παρέμβαση του κ. Ντογιάκου, υπέβαλλε αίτημα για σύγκληση της ολομέλειας των εφετών Λάρισας προκειμένου να οριστεί εφέτης ανακριτής για τις περαιτέρω έρευνες.

Ο κ. Δασκαλόπουλος ζητά από την προϊσταμένη του Εφετείου Λάρισας τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστούν 2 εφέτες ειδικοί ανακριτές (τακτικός και αναπληρωτής) για να ερευνήσουν ενδελεχώς και γρήγορα την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του αναφέρει: «Λόγω των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από το μέχρι τώρα αποδεικτικό υλικό αλλά και από δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, επιβάλλεται να εξεταστούν ενδελεχώς και σύντομα οι ποινικές ευθύνες τρίτων προσώπων, αφενός στο πλαίσιο της ήδη ασκηθείσας ποινικής δίωξης αφετέρου στο πλαίσιο άλλων συναφών αδικημάτων»

Οι έρευνες αναμένεται να στραφούν στην αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ που τοποθέτησαν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη στη θέση του χωρίς να διαθέτει τα προσόντα, αλλά και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Παράλληλη έρευνα στην Αθήνα

Στο μεταξύ, στο «στόχαστρο» του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη μπαίνουν ξανά τέσσερις συμβάσεις εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου (μια του2005, δυο του 2013 και μια 2015) με αναθέτουσα αρχή την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για συμβάσεις που αφορούν διαφορετικά τμήματα του δικτύου και περιλαμβάνουν ανακαινίσεις σιδηροδρομικής γραμμής, σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση.

Αντικείμενο της έρευνας της οικονομικής εισαγγελίας είναι πλέον οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου, το πόσα χρήματα δαπανήθηκαν, αλλά και το γιατί δεν τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα και ποιοί ευθύνονται για αυτό, ενώ τα ερευνώμενα αδικήματα είναι η απιστία και ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η επίμαχη σύμβαση 717 που αφορά την τηλεδιοίκηση, είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από την οικονομική εισαγγελία και τεθεί στο αρχείο αφού δεν είχαν προκύψει ενδείξεις για απιστία. Ωστόσο, έπειτα από την εμφάνιση νέων στοιχείων την περσινή χρόνια, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και διαβιβάστηκε στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Η επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο

Την προτεραιοποίηση των ερευνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως η εισαγγελική έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πορεία των ερευνών της επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ντογιάκο ότι με το πέρας των εργασιών της επιτροπής το πόρισμα που θα συντάξει, θα κοινοποιηθεί άμεσα στις εισαγγελικές αρχές.

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμηση τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Δείτε την επιστολή:

Σχετικές ειδήσεις