ΦΑΓΗΤΟ

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι το fish and chips του εργένη

Ο τηγανητός μπακαλιάρος είναι το fish and chips του εργένη

Το πιάτο που αξίζει να μάθεις να μαγειρεύεις. 

Μπακαλιάρος. Από τα ψάρια που έχεις να καταβροχθίζεις χωρίς δισταγμό μαζί με το μπαρμπούνι το τηγανητό και την αθερίνα. Δεν λέμε, ωραίο το ψαράκι στα κάρβουνα, αλλά αν υπάρχει μία fish and chips λογική στην Ελλάδα, αυτή είναι του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Εννοείται με πατάτες τηγανητές ή και σκορδαλιά – για όσους δεν βγουν ραντεβουδάκι το ίδιο βράδυ. Και ο καλός εργένης ξέρει από μπακαλιάρο.

Η ιστορία του

Παρότι ήταν οι Βίκινγκς που το έκαναν διάσημο με το πάστωμά τους, στην Ελλάδα έφτασε από τους Άγγλους – οι οποίοι μάλιστα τον αντάλλαζαν με σακιά με σταφίδες. Η 25η Μαρτίου συνδέεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που είναι μέρα ψαροφαγίας και πολλά χωριά στα βουνά μπορούσαν εύκολα να προμηθευτούν τον παστό μπακαλιάρο σε σχέση με το φρέσκο ψάρι. Η φράση των κλεφτών στον πόλεμο της Τουρκοκρατίας ότι «τους φάγαμε σαν μπακαλιάρο με σκορδαλιά» πρόκειται μάλλον για μύθο, αλλά το ότι το σκόρδο ρίχνει την πίεση την στιγμή που το αλάτι την ανεβάζει, δίνει μία κάποια ισορροπία στο πιάτο.

Διαβάστε περισσότερα στο Ratpack.gr