ΤΙ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ - Ο «ΚΑΟΥΜΠΟΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΙ

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Ορκίστηκαν να φυλάνε τα σύνορα και συνεργάζονταν με Τούρκους διακινητές μεταναστών

Έβρος: Ορκίστηκαν να φυλάνε τα σύνορα και συνεργάζονταν με Τούρκους διακινητές μεταναστών

Συλλήψεις στον Έβρο: Τι πρόδωσε τους συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση – Ο «καουμπόης» και οι επαφές με δουλέμπορους

Σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα οι συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών και στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ και λίρες Τουρκίας.

Οι πέντε συνοριοφύλακες συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας, 29 Μαΐου 2023 ύστερα από μία συντονισμένη και καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στον Έβρο.

Ειδικότερα, ο ένας εξ αυτών είναι ανθυπαστυνόμος και οι άλλοι 4 αρχιφύλακες αστυνομικοί οι οποίοι προέρχονται και εξελίχθηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Όλοι τους, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από τη γειτονική χώρα, κατηγορούνται για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν τον Οκτώβριο 2022 από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κατηγορούμενοι είχαν διευκολύνει σε 12 περιπτώσεις, το λιγότερο, την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος μεταναστών, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί το γεγονός ότι οι συλληφθέντες συνομιλούσαν συχνά με 4 Τούρκους διακινητές, προκειμένου να κανονίσουν τις λεπτομέρειες. Φρόντιζαν να κάνουν περιπολίες με την ίδια σύνθεση και πως ειδοποιούσαν ποια σημεία ήταν ακάλυπτα ώστε να τα προτιμούν οι Τούρκοι δουλέμποροι.

Σοκαρισμένος ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου

Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς δηλώνει σοκαρισμένος με την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πέντε αστυνομικοί.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς, είναι ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ενώ, δεν απέκλεισε το ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι - κάτι που θα αποδειχθεί από την έρευνα που διενεργείται.

«Μας σοκάρει το γεγονός ότι ήμασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή και χωρίς να αντιληφθούμε κάτι, αυτοί συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών» υπογράμμισε ο κ. Γιαλαμάς. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τον τρόπο που δρούσαν και ότι περιμένει με ενδιαφέρον τι θα πουν οι 5 συλληφθέντες στην απολογία τους σήμερα στον εισαγγελέα.

Οι κωδικές συνομιλίες και ο «καουμπόης»

Αρχηγικό ρόλο στην κλίκα των 5 φαίνεται πως είχε ένας 54χρονος που έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους τέσσερις.

Τον Ιανουάριο του 2023 το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε σε νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων. Από αυτές τις επισυνδέσεις προέκυψε πλούσιο υλικό το οποίο απόμαγνητοφωνήθηκε σε δεκάδες σελίδες.

Από τις καταγεγραμμένες αυτές συνομιλίες γνωστές είναι οι συνεννοήσεις διακίνησης, αλλά όχι και το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Σε δυο, ωστόσο, συνομιλίες υπάρχουν ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων.

Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο … Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

«Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», λέει σε άλλη συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους, προφανώς αναζητώντας αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.

Αναφορικά με τα οικονομικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι συλληφθέντες λάμβαναν 1.000 ευρώ για κάθε διακίνηση, όταν οδηγούσαν τους δουλέμπορους προς την εθνική οδό.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως την προηγούμενη εβδομάδα αστυνομικοί σταμάτησαν τυχαία σε έλεγχο στην Καβάλα δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι προκλητικά τους είπαν: «Γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς;».

Οι καταγγελίες

Οι κατηγορούμενοι ανήκουν στο δυναμικό του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης από το 2000, και δεν πρέπει να ήταν τα «καλύτερα παιδιά», αν λάβει κανείς υπόψη του πως πολλές φορές ενοχλούνταν συνάδελφοί τους από την συμπεριφορά τους. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ένας εξ αυτών είχε αποκτήσει και το ψευδώνυμο «καουμπόης», επειδή, τάχα, είχε υιοθετήσει ένα προκλητικό μάγκικο στιλ.

Οι 5 συλληφθέντες φαίνεται, επίσης, πως προσπάθησαν να παροτρύνουν και άλλους συλληφθέντες να συμμετέχουν στο «κόλπο», και να γυρνάνε, για παράδειγμα, τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι.

Χιλιάδες ευρώ και λίρες Τουρκίας στα σπίτια τους

Πάνω από 26.500 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια τους και πάνω από 2.000 δολάρια και χρήματα άλλων χωρών όπως λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Ακόμα, βρέθηκαν και 59 κινητά τηλέφωνα και 12 power banks.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως 5 αστυνομικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Σχετικές ειδήσεις