ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Elias: Κραυγή αγωνίας δημάρχου από την Εύβοια – «Το νερό έφτασε ένα μέτρο, κινδυνεύουμε»

Κακοκαιρία Elias: Κραυγή αγωνίας δημάρχου από την Εύβοια – «Το νερό έφτασε ένα μέτρο, κινδυνεύουμε»
STAR Κεντρικής Ελλάδας

Δύσκολη κατάσταση στην Εύβοια από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας Elias, με τον δήμαρχο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ισχυρή βροχόπτωση στη Βόρεια Εύβοια έφερε η κακοκαιρία Elias, με τις περιοχές που το 2021 είχαν γίνει «στάχτη» από τις καταστροφικές πυρκαγιές να είναι στο επίκεντρο και να κινδυνεύουν. Ο δήμαρχος Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και απεύθυνε έκκληση να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις, αφού έχουν πλημμυρίσει τα πάντα και το νερό στους δρόμους φτάνει ή και ξεπερνάει το ένα μέτρο!

«Έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου στις Ροβιές και τη Λίμνη, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

«Παρακαλώ όλους τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα. Αυτή τη στιγμή μετακινούμε προς τις Ροβιές και το νερό είναι ένα μέτρο στον δρόμο. Να μην μετακινείται κανείς», είπε με εμφανή την αγωνία στη φωνή του.

Τέλος, πρόσθεσε πως: «Τα σχολεία είναι κλειστά από χθες, έχει βγει απόφαση. Δεν πρέπει να μετακινείται κανείς άσκοπα, κινδυνεύουμε. Βλέπω άσκοπη κίνηση, να μην μετακινείται κανένας. Το νερό κατευθύνεται προς τη θάλασσα, κατεβαίνει από το βουνό με φερτά υλικά, κορμούς και πέτρες, και είναι επικίνδυνο».

Πολύ δύσκολη κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια

Η πολύπαθη Εύβοια για ακόμα μία φορά, λοιπόν, είναι στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Ροβιές και τη Λίμνη οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί. Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα του δρόμου από το Προκόπι προς το Μαντούδι, το οποίο έχει κλείσει καθώς έχει μετατραπεί σε... χείμμαρρο.

Το οδόστρωμα σε κάποιες περιοχές έχει «κοπεί» από τις έντονες καταιγίδες, ενώ το παρήγορο είναι ότι για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ούτε εγκλωβισμοί πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή καθώς τα ακραία φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα σε περιοχές όπως η Εύβοια, όπου η κατάσταση είναι οριακή λόγω και των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών.